Kettulapaset

Vielä on käsityöintoa jäljellä, mutta se loppuu pian kun aika näiden tekemiseen loppuu. Koulu alkaa maanantaina, ja tein eilen lukujärjestyksen tulevalle kesälukukaudelle. Se näyttää huh sentään, sen verran täydeltä että ei paljon tumppuja kudota… Mutta ei vielä lipsuta sinne, vaan tämän päivän valmistuneisiin tuotoksiin. Saldona siis kettulapaset!

Lanka: 7 veljestä poltettu oranssi ja luonnonvalkoinen+ musta viimeistelyyn

Puikot: 3.0 mm+ 3.0 virkkuukoukku

Malli: Omasta päästä, ranne valepalmikkoa

Koko: Pienelle aikuisen kädelle, nämä menevät 13-v kummitytölle

Kettulapaset, kettutumput, eläinlapaset

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Selailin Instagramista ja Pinterestistä erilaisia hassuja lapasia, halusin tehdä välillä tumput ettei sukkainto tylsäänny ja katoa ;) Vastaan tulivat nämä ihanat kettulapaset, ja päätin kokeilla. En siis seurannut mitään ohjetta vaan katsoin mallia kuvista päin, innoituksena ehkä eniten nämä kettulapaset. Kiitos inspiksestä, Mullinmollin-blogi! Noihin kettulapasiin verrattuna erona on ainakin se että näissä korvat ovat erikseen virkattu ja kiinnitetty eikä kirjottu neuleen pintaan.

Eniten halusin näissä lapasissa kokeilla intialaista peukalokiilaa. Olen ennen aina tehnyt ”tavallisen” peukalon, jossa peukalon silmukat neulotaan apulangalle ja poimitaan sitten jälkeenpäin. Esimerkiksi tässä blogissa on erinomainen, kuvallinen ohje tuohon intialaiseen peukalokiilaan. Totta on mitä sanotaan, että tämä peukku on syy sanonnalle ”istuu kuin hanska”, koska peukalo sujahtaa ja istuu käteen erinomaisesti. Minulla oli hieman hankaluuksia oikean käden peukun kanssa, en tiedä poiminko silmukat siihen ihan oikein. Sitä pitänee vielä harjoitella, mutta joka tapauksessa tykkäsin tästä peukalomallista tosi paljon, simppeli ja hyvä!

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Valepalmikko oli minulle myös ihan uusi tuttavuus. Olen FB:n Voihan villasukka-ryhmästä löytänyt kyllä tosi paljon intoa, uusia malleja ja tuulia käsitöihin, siksi ehkä tämä into tekemiseen on niin pärskähtänyt viime aikoina :) Näissä ketuissa huomaatte muuten, että kärjet ovat erilaiset. Toisessa on neulottu kärki, jonka sitten lopuksi päädyin virkkaamaan kiinni. Toiseen sitten suorin tein virkkaamalla koko valkoisen kärjen. Ihan yksinkertaiselta näyttävän jutun tekeminen neuloen oli todella hankalaa, eli siis tuon valkoisen kärjen. Jos halusin neuloa sen suoraan, niin kärkiosaan olisi tullut ihan järjettömän pitkät langanjuoksut. Yritin siis tehdä valkoisen kärjen molempiin reunoihin neuloen omalta pieneltä kerältään, mutta siitä ei tullut kuin ihan järkyttävä lankasotku, paljon langanpäitä ja kiristäviä nurkkia. Tuo virkkaaminen osoittautui hyväksi ratkaisuksi, mutta näissä sitten toinen tumppu on vähän erilainen. Nämä ovat minulle ekat kettulapaset ja käyvät vähän harjoittelusta, mutta uskon että tumppujen saaja eli kummityttöni ilahtuu näistä kyllä :)

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Kettulapaset, kettuhanskat, kettutumput, eläinlapaset

Näissä tumpuissa inhokkini oli tuo viimeistelyn määrä. Olen jotenkin enemmän sellainen selkeä ja suoraviivainen tekijä, enkä pienen näpertäjä. Teen siis kyllä mielelläni vähän monimutkaisempiakin juttuja, mutta kun näissä meni oikeastaan noihin korviin, silmiin ym. viimeistelyyn melkein sama aika kuin itse perustumpun neulomiseen, niin alkoi vähän ärsyttää. Toisaalta, ensi kerralla olen taas viisaampi ja jää monta virhettä tekemättä. Tuon valkoisen kärjen aion jatkossakin kyllä virkata enkä neuloa.

Vielä ohjeen pääkohdat:

Ranne valepalmikkoa eli 3 s palmikko+2 n, yht. 45 silmukkaa ranteessa. Käsiosaan tullessa lisäsin 3 s= 12 s/puikko. Peukalokiilaa aloittaessa 4+18 s puikoilla 1. ja 2. Peukaloon tuli siis lopulta 18 s+ 2 poimittua. Kärkiosan päädyin lopulta neulomaan erikseen molemmat puolet kiilana, ks. kuva alla. Lopuksi virkkasin kiinteillä silmukoilla reunan ja suljin piilosilmukoilla. Huom! Silmät ja korvat kannattaa kiinnittää ennen kuin sulkee ketun ”suun”, näin ulottuvuus on parempi kuin jos pitää mennä sisään ranteen kautta. Korvat virkattu irrallisina kiinteillä silmukoilla ja valkoiset osat neulalla ja langalla. Kaikki ketun kasvot tehty vapaalla kädellä.

IMG_20160308_194703

Mitäs pidätte lapasista? Kyllähän nämä aikuisellekin sopisivat, mutta nämä tosiaan menevät Deutsche Postilla Suomeen nuorelle kummityttöselleni :)

-Marianna

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Kettulapaset

    • Kiitos kehuista! :) Ihan samaa mietin, että kyllä näitä itsekin voisi pitää! :D Oikeastaan vielä hienompi aikuiselle voisi olla ”lumikettu”, että tekisi valkoisesta langasta ja sitten vaikka vähän tummemmalla tuon kuonon tms. Toivotaan että on lahjan saajan mieleen B-)

      Tykkää

  1. Paluuviite: Converse-villasukat |

  2. Paluuviite: Kirjoneulelapaset |

  3. Paluuviite: DIY meikkipussi |

  4. Paluuviite: Kettulapaset vauvalle |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s