Unipesän eli babynestin ompelu

Cherrybeben puolella kirjoittelin yleisemmin unipesästä ja sen käytöstä. Nyt tänne Cherrymarjaan ajattelin suoltaa hieman ohjetta tai omaa kokemustani siitä, miten unipesä tai vauvapesä tai babynest ommellaan. Lueskelin ennen aloitusta useitakin ohjeita eri blogeista ja unipesän ompelu vaikutti aika yksinkertaiselta jutulta. Ja sitä se olikin! Yleensä kun tulee tällainen ajatus helppoudesta, niin totuus saattaa lopulta olla jotain ihan muuta. Tällä kertaa kaikki sujui oikein mallikkaasti.

Kankaat ostin Ideaparkin Eurokankaan Outletista (vielä muuten Eurokankaassa vitosen viikot menossa parasta aikaa!), ja hinta oli ihan naurettavat 5€/metri. Kankaat ovat jämäkkää sisustuskangasta, 50% puuvillaa, 50% polyesteria. Halusin unipesästä napakan ja jämäkän eikä löllön upottavan. Valaskuosi oli aivan ihana ja siihen löytyi sopiva yksivärinen turkoosi rinnalle. Täysleveää kangasta tarvittiin unipesään (toki halutusta pituudesta riippuen) 1 m tai hieman päälle. Taisin itse ostaa näitä tasan metrin molempia, koska halusin kaksipuoleisen kuosin. Jos unipesän tekee yksivärisestä, niin se metri samaa kangasta riittää, koska näistä molemmista jäi leveyssuunnassa puolet jäljelle. Kaavamitat otin Unelmallisen blogista ja piirsin kaavan itse leivinpaperiin.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Viimeisessä kuvassa näky molemmat kappaleet leikattuna ja puoliksi taitettuna, kummastakin kankaasta leikattiin siis samanmuotoinen suorakaiteen muotoinen kappale joissa on alareunassa tuollaiset heltat. Ei ole niin justiinsa, että meneekö joka milli oikein, kunhan kappaleet ovat keskenään samankokoiset. Joka ikisessä ohjeessa sanottiin samaa: pyöristä reunoja reilusti. Minähän pyöristin, mutta en siltikään tarpeeksi! Tai no riippuu siitä, minkä muotoisen unipesän haluaa. Mitä pyöreämmän yläpään haluaa niin sitä ronskimmin kulmat saa muotoilla pyöreäksi. Tämä vaikuttaa siis nimenomaan noihin valmiissa unipesässä näkyviin yläkulmiin ja niiden kiristymiseen.

Ennen ompelun aloittamista kannattaa huolitella molemmat kappaleet täysin ympäri asti joko saumurilla tai siksakilla (minä tein saumurilla). Sitten ommellaan sivu- ja yläpäätysaumat reilulla saumanvaralla suoralla ompeleella ompelukoneella. Älä ompele alareunaa eli keskivanun täyttöaukkoa eikä pyöreitä ”helttoja” alareunasta. Muuten sekä oikean että vasemman sivusauman saa ommella melkein kiinni asti, jätä kuitenkin helttojen kääntämistä varten n. 5 cm alareunasta ompelematta (ks. myöhemmin).

Käännä työ oikeinpäin ja silitä saumat auki. Piirrä kangasliidulla ohjemittojen mukaan (Ommellisen blogista tai silmämääräisesti) keskipehmusteelle paikka ja tikkaa se suoralla ompeleella. Jätä edelleen alareunan aukko koko matkalta auki.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Tikkaa molempiin sivureunoihin sekä päätyyn n. tuuman etäisyydellä reunasta kuja kiristynauhalle. Tämän aika moni on tehnyt vinonauhan tms. avulla, minusta yksinkertaisinta ja kestävintä oli tehdä kuja suoraan kankaaseen ilman mitään erillistä vinonauhaa.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Nyt alkaakin sitten seuraava hankaluustaso (ei silti VAIKEUStaso, työläämpää vaan!), kun unipesään alkaa tulla täytettä. Tämän jälkeen iso möllykkä on vähän hankalampi käsitellä, joten iso ompelupöytä on plussaa. Minä tein keittiön pöydän ääressä ja pyyhkäisin vain muutamia tavaroita lattialle heiluvalla ja käänneltävällä unipesällä :D

Leikkaa keskiosan pehmusteeksi levyvanua ja tunge vanut unipesän sisään. Tässä kannattaa miettiä vähän etukäteen, kuinka muhkea keskiosan haluaa. Itse järkeilin, että keskiosan (eli sen jossa vauva sitten makaa) tulee olla pehmeähkö, jos unipesää haluaa pitää lattialla. Ei nyt kuitenkaan mikään tyyny, vrt. joku leikkimatto on aika ohut. Kuitenkin niin, että jos vauvaa haluaa siirtää unipesässä ollessa, ettei koko muhvi nyt aivan lysähdä kasaan. Minä laitoin 2 kerrosta n. 3 cm paksua levyvanua, ja tämä oli ehkä hiukan liikaa. Nyt yritän saada kirjakasan alle litistämällä keskiosaa hieman ”väsymään”. Toki näin tulee käytössäkin varmasti käymään, mutta uudenkarheana tuo kaksi levyvanukerrosta oli vähän turhan paljon.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Tamperelaisille vinkiksi että Tullintorin kulmalla on ihan loistava kauppa vanujen, täytteiden, sisustyynyjen, peitteiden ja patjojen hankintaan eli Tampereen vaahtomuovi. Tuolta saa siis kaikenmoista ”raakatavaraa” tällaisiin askarteluihin. Joitain kankaita, nyörejä ja kernejä, keinonahkoja tms. löytyy myös.

Neulaa seuraavaksi alareunan täyttöaukko nuppareilla kiinni ja harsi. Olen itse maailman laiskin harsimaan ikinä mitään, mutta tässä muhkussa se on ihan välttämätöntä. Tunge sitten reuna ompelukoneen paininjalan alle (pyyhkäise mennessäsi pöydältä pöytäliina ja ompelulaatikko) ja tikkaa suoralla ompeleella.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Pujota viimeistään tässä vaiheessa reunaa kiertävä kiristynauha paikalleen esim. hakaneulan avulla. Tässäkin muuten kannattaa katsastaa esim. tuolta vaahtomuovikaupasta, rautakaupasta, Motonetistä tms. yleiskaupoista ennen marssimista Eurokankaan nyörihyllylle. Kangaskaupoissa tällaiset ihan tavallisetkin tarvikkeet maksavat maltaita, mansikoita ja mannaryynejä! Itse ostin 2,5 m liukkaan nyörin Motonetistä, maksoi 3€. Naruja oli purjehdusosastolla eri pituisia ja paksuisia. Vaikka 2,5 m oli vähän nafti siinä vaiheessa kun unipesä oli tällä lailla ”auki”, niin kiristämisen jälkeen narua oli ylen määrin. Jos pelkäät tässä ompeluvaiheessa, että naru luiskahtaa nauhakujaan, kiinnitä se tilapäisesti vaikka hakaneuloilla molemmista päistä kankaan reunaan.

Tässä kohtaa on myös hyvä vaihe kiinnittää sirkka- eli purjerenkaat, jos sellaisia haluaa käyttää. Minä laitoin tällaiset myös, joskaan en nyt tiedä onko niille varsinaista tarvetta. Huolitellun vaikutelman toki saa. En hokannut ottaa renkaista kuvaa, mutta näet mitä tarkoitan esim. tästä linkistä. Tässä sama vinkki kuin nyörissä: älä osta kangaskaupasta! Eurokankaassa hinta oli 40 kpl 7,90€ (ilman kunnon pihtejä!) minä ostin omani Puuilosta (joka on siis rauta- ja puutavarakauppa), 100 kpl maksoi 2,90€ ja paketissa oli kunnon pihdit. Nuo pihdit ovat ehdottoman hyvät, suosittelen. Purjerenkaiden nimellä näitä näytti olevan ihan Biltemassa, Motonetissä, K-Raudassa, Prismassa… Renkaiden kiinnityskohtaan kannattaa sisäpuolelle silittää pieni pala tukikangasta (vähän vauvapesän kankaan jäykkyydestä riippuen).

Seuraavaksi täytetään unipesän reunus. Tosi monessa blogissa oli käytetty tähän tarkoitukseen rullalle käärittyä levyvanua. En suoraan sanoen ihan ymmärrä että miksi ihmeessä? Kaikki myös yhteen ääneen kirjoittavat, että vanurullan tunkeminen reunan sisään on kamalaa ja suurinpiirtein sormenkynnetkin irtoavat siinä sivussa :D Siispä suosittelen ihan tällaista pehmoista irtovanua. Tämänkin ostin sieltä Tampereen vaahtomuovikaupasta, jossa erilaisia vanuja myydään kilotavarana. Tähän unipesään meni reunavanua hieman alle kilo ja vanun hinnaksi tuli n. 5€.

Babynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesäBabynest ompelu, unipesä ompelu, vauvapesä ompelu, diy babynest, diy vauvapesä, diy unipesä

Nyt unipesä alkaa olla jo viittä vaille valmis :) Jos vielä saa taiteiltua unipesän ompelukoneelle, niin nuo pyöreät heltat kannattaa ommella sillä kiinni. Minä en halunnut hajottaa enempää keittiön sisustusta ja tämän ison möllerön siirtely alkoi olla jo vähän hankalaa, joten ompelin päädyt ihan vain käsin kaksinkertaisella langalla tihein pistoin. Tässä kohtaa taas kannattaa nuppineulata ensin huolella. Reunaa ommellessa huomaat myös, miksi kannatti jättää saumanvaraa kääntämättä. Ylläolevan kuvan vasemmassa alakulmassa muuten näkyykin tuo sirkka/purjerengas!

Nyt onkin sitten makuasia, että haluaako tuohon keskiosaan (missä vauva makaa) tehdä tikkausta. Minä jo ensin aloitin pienen matkaa, mutta ensinnäkin ompelu oli näin paksulla vanutäytteellä tuhottoman hankalaa ja lisäksi pelkäsin, että pohjaan olisi tullut vähän turhankin makkaramainen pinta. Jätin siis leikin kesken (en kuitenkaan saanut tuota 15 cm saumaa enää ratkottua…) ja toivon että litistäminen onnistuu.

Lopuksi sitten kiristetään reunanauha, tämän unipesän voi tosiaan kääntää helposti ihan kummin päin vaan. Ja voilá! Valmista tuli. Alennusmyyntien ansiosta materiaalien hinnaksi tuli n. 20€ ja aikaa ompeluun kului yhteensä ehkä reilu kaksi tuntia.

Ompele unipesä, ompele vauvapesä, ompele babynest, diy unipesä, diy unipesä, diy babynestOmpele unipesä, ompele vauvapesä, ompele babynest, diy unipesä, diy unipesä, diy babynestOmpele unipesä, ompele vauvapesä, ompele babynest, diy unipesä, diy unipesä, diy babynest

Jos ohjeessa on jotain epäselviä kohtia, niin kysykää! Cherrybeben puolella on muuten pieni äänestys siitä, kummin päin babynest on teistä kivemman näköinen :)

-Marianna

4 kommenttia artikkeliin ”Unipesän eli babynestin ompelu

  1. Hyvä, yksinkertainen ohje! Vielä kysyisin, että lisäsitkö reunoihin tuota nauhakujaa varten saumavaraa sen tuuman verran ,vai jäikö nuo täytettävät reunat siis vähän kapeammiksi kuin unelmallisen ohjeessa (siinä tehtiin nauhakuja erillisellä vinonauhalla)?

    Tykkää

  2. Paluuviite: Tarina sinusta: Käsitöitä: vaunulelu, mustekala, kori ja unipesä

Jätä kommentti