DIY tyllihame- ja sudenkuopat

Perjantaina vietettiin isommin firman ”pikkujouluja”, ja heti kun näistä kemuista kuulin, niin halusin itse alkaa ommella sinne sopivaa hametta. Jostain sain idean tyllihameesta/tutu-tyylisestä hameesta, ja aloinkin suunnitella sen tekemistä itse. Ennen kuin lähdette lukemaan pidemmälle, niin käykääpä kurkkaamassa Pinterest-tauluni hameista, niin saatte idean, millaista tarkoitan.

Halusin hameen olevan tumma, joko yönsininen tai sitten savunharmaa. Ostin kaikki tarvikkeet Eurokankaasta, ja sieltä löytyi varsin kiva laivastonsininen sävy. Tuumasta toimeen! En ollut aiemmin tehnyt tyllihametta, kellohameen joskus kyllä, tämä noudatteli samoja periaatteita. Halusin hameesta täyskellon eli sellaisen, että kangas on tasoon levitettynä täysin pyöreä. Leikkaaminen oli periaatteessa aika yksinkertaista, mutta geometrian oppeja piti hieman kaivella muistista! Jostain yläasteelta ja lukiosta on jäänyt mieleen että ympyrän piiri=halkaisija\pi ja ympyrän säde eli r on sitten taas halkaisija/2… Piin lukuarvo on 3,14 ja näin edelleen. Eniten päätä sai vaivata, kun mietti paljonko kangasta pitäisi ostaa, kun pakan leveyteen ei voi vaikuttaa. Leikkasin hameen osat lopulta tätä ohjetta apuna käyttäen, ja laskin mitat sopivaksi. Hameen pituus valmiina oli kankaan leveydestä johtuen lopulta n. 50 cm, leikatessa tuli ottaa huomioon vielä vyötärön reikä (eli että hameeseen pääsee jostain myös sisään ;) Piirtelin taiteellisesti tällaisen hienon laskemista helpottavan kaavakuvan:

kellohame, tyllihame

Kangaspakan leveys oli 150 cm, joten hameen mahtui leikkaamaan juuri ja juuri. Pakko muuten mainita, että vyötärönympärykseni ei ole oikeasti ihan 90 cm, vaan halusin että hameen reikä on sen suuruinen. Lisäsin kuitenkin myös vetoketjun sivuun sekä vyötärökaitaleen. Hameen osien leikkauksessa sovelsin välillä keittiösaksien kanssa aika lailla, ja hameen alareunan lopullinen ympärysmitta onkin viisi metriä.

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

Kuvissa näkyy sitten jo valmis hame, työvaiheista en sen kummemmin kuvia ottanut (lähinnä epämääräisiä kangaskasoja ja vinonauhan jämiä). Hameessa on yhteensä neljä kerrosta: kaksi kerrosta paksua tylliä (kellona), vuorikerros polyesteria (ei kello vaan kartio) ja yksi kerros sifonkia (päällimmäinen, kello). Ylimmän kerroksen reunan huolittelin satiinivinonauhalla, mielestäni se tuo tosi kauniin ja viimeistellyn ilmeen hameelle, on hieman painava eli hame ei hörsötä ja lisäksi luulen, että vain kääntämällä ohuen sifongin, reunasta olisi tullut aika epäsiisti. Vyötäröllä on sivussa vetoketju ja kaitale kiinnitetään kahdella pienellä soljella napakaksi.

img_7222-1

img_7224-1

Juhliin lähtiessä yläosaksi löysin kaapistani jo valmiiksi pitsipaidan, joka sopi (puolisattumalta) aivan täydellisesti hameen väriin. Tyylisyistä tungin paidan hameen alle, halusin korostaa kurottua vyötäröä ja hameen mallia, lisäksi tuon paidan helma on vähän epämääräisen näköinen. Mustat avokkaat kuuluivat tällaisen hameen kanssa ilman muuta, hiukset olivat juhlissa nutturakampauksella ja meikkinä punaiset huulet ja mustat rajaukset silmiin. Valitettavasti juhlapäivältä ei ole meikin ja kampauksen kanssa kuvaa, koska lähtiessä oli ensinnäkin aivan pimeää ja lisäksi hame valmistui puoli tuntia ennen lähtöä, joten aikaa ei ollut mihinkään. Söinkin vasta autossa matkalla keskustaan :D Nämä kuvat on siis otettu jälkikäteen tänään päivänvalossa.

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

Ja sitten ne ompelemisen sudenkuopat:

  • Kankaan leikkaamiseen kellohametta varten pitää todella käyttää aikaa ja ajatusta. Sinne päin (eli minun lempityylini) ei oikein toimi, erityisesti kun kangas on hädin tuskin tarpeeksi leveä. Jouduin vähän lyhentämään hametta sen vuoksi, että laskin helman piirin ensin väärin. Ihan hyvä idis olisi esim. tehdä koekappale koko hameesta barbie-koossa.
  • Vyötärökaitale vaatii oikeaa tukikangasta. Luulin, että minulla oli sitä kotona, mutta eipä ollut. Siispä päädyin käyttämään mitälie-paksuhkoa kangasta vyötärökaitaleen vahvistamiseen, ja kieroonhan se jäi. Ensi kerralla sitten. Kaitaleen päälliosa on keskimmäistä vuorikangasta.
  • Tylliä ei kannata ommella suoraan vyötärölle, jollei halua, että hameen muhkeus alkaa suoraan vyötärön kohdalta (epäimartelevaa). Laskin tyllin alkamaan n. 15 cm vyötärön alapuolelta, ja ompelin tyllin suoraan kiinni vuorikankaaseen. Olin jo ommellut tyllinkin kelloksi, ja kun sitä laski alaspäin niin kappas vyötäröreiän piiri ei olekaan enää sama… Laitoin siis tyllin kiinni vain sieltä täältä, ja onneksi tämä ei näy päällepäin.
  • Jos hameesta haluaa vielä muhkeamman (minulle tämä oli sopiva), niin vuorikangaskin kannattaa laittaa täyskelloksi ja tylliä pari kerrosta lisää. Jos käyttää läpinäkyvää päällikangasta, kuten minä, voisi sitäkin laittaa kaksi kerrosta jotta virheet eivät näy niin helposti läpi ;)
  • Jos yhtään käyttää kankaiden leikkaamisessa käsivaraa (tyllin lopullisen pituuden leikkasi mieheni hameen ollessa päälläni, kun lähtöön oli aikaa 10 minuuttia…), niin tulee ottaa huomioon että pienikin lyhennys kankaan pituudessa vaikuttaa alareunan piiriin tosi paljon. Ostin esim. satiininauhaa puoli metriä liian vähän.

kellohame, tyllihame

kellohame, tyllihame

Yhteensä hameen tekemiseen meni rahaa n. 35-40€ ja aikaa karkeasti arvioiden kymmenisen tuntia tai hieman vähemmän. Olen supertyytyväinen lopputulokseen, virheitähän hame on täynnä mutta niistä valtaosa ei kuitenkaan näy ulospäin ;) Hame kesti juhlat hienosti joten testiajon perusteella käytän tätä varmasti toistekin. Mitä pidätte hameesta? :)

-Marianna

10 kommenttia artikkeliin ”DIY tyllihame- ja sudenkuopat

    • Kiitos kiitos! Lopputulos oli kyllä palkitsevan hyvä, ei vaan olis ihan näin viime tinkaan tarvinnu taas jättää ;-)
      Ja oot muuten oikeassa, tää on kyllä yks mulle hyvä väri omastakin mielestä. Tulee jotenki alitajusesti usein ostettuakin tummansinistä :-)

      Tykkää

  1. Vinkkinä ens kertaan et tylliä ei kannata leikata ollenkaan hameen muotoon vaan ommella suoraan kaksinkertaisena levynä johon on yläreunaan vedetty koneella kaksi rypytysnauhaa ja ne vedetty valmiiksi ryppyyn. Pääsee paljon helpommalla! En tiedä kyllä saiko tosta mun selityksestä mitää selvää 😂 nätti mekko kyllä!

    Tykkää

    • Olipa hyvä vinkki! Tolla olisin säästyny siltä säätämiseltä, ettei se kellotettu tylli olis jääny tavallaan liian pieneksi 😝 Onneks tylliä on aika helppo käsitellä, että ei se silti tässä vaikein osuus ollu 😬😉

      Tykkää

Jätä kommentti