Opintotuen leikkaaminen

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa ollaan Sipilän hallituksen ja kokoomuslaisen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla leikkaamassa noin 25%. Tällä hetkellä opintorahan suuruus täysimääräisenä korkeakoulussa on 337€/kk, jatkossa 250€/kk eli saman verran mitä toisen asteen opiskelijat saavat. Kokonaisuudessahan Suomessa opiskelevan täyttä opintotukea saavan kk-opiskelijan opintotuki on tällä hetkellä opintoraha 337€+asumislisä 201€+valtion takaama opintolaina 400€= 938€/kk. Tästä vielä verot pois. Tämähän on muuten jo köyhyysrajan alapuolella, mutta ei mennä siihen nyt.

Muutoksen jälkeen lainan maksimiosuus opintotuesta nousisi 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa. Lainaahan toki ei ole pakko nostaa lainkaan, paitsi jatkossa jos opinnot ylittävät niille asetetun maksimiajan, (kandin+maisterin tutkintoon) joka on nyt 50 kk, jatkossa 45 kk. Tämän jälkeen ainoa tukimuoto opiskelijalle olisi opintolaina, opintorahaa ja asumislisää ei voisi saada eikä myöskään toimeentulotukea.

Hirmuisen vastustuksen tämä leikkausasia on saanut, ja ihan syystä. Opiskelijat ovat tunnetusti todella köyhiä jo muutenkin, ja tämä vähennys ei tilannetta taida paljoa parantaa. Erityisesti tuo opintojen pidentymisen jälkeen iskevä lainapakko puristaa opiskelijajärjestöjen tossua. Hurskas ja hyvä tavoitehan hallituksella on siis tietenkin se, että opiskelijat lisäisivät tuota lainan ottamisen osuutta, olisivat koulussa eivätkä töissä ja edelleen kulkisivat kirkasotsaisina kohti ajallaan valmistumista. Tämä on se juttu, joka suomalaisessa korkeakoulussa mättää, eli että tutkinnot venyvät ja venyvät. Omien kokemusteni perusteella uskoisin, että ongelma on suurempi yliopistossa kuin AMK:ssa. AMK on reippaasti koulumaisempaa ja kurinalaisempaa yliopiston akateemiseen vapauteen nähden.

knowledge-1052014_1280

Minulla on näistä em. asioista ihan selkeä mielipide. Harmi juttu, että leikataan, mutta pakkohan se on. Palkansaajilta leikataan, eläkeläisiltä leikataan (vaikkei Stubb sitä leikkaukseksi tunnustakaan) ja tänään kerrottiin että myös vanhempainvapaalla olevien lomakertymistä vähennetään. Kyllä sen juustohöylän on kuulkaas kanssaopiskelijani osuttava meihinkin.

Suomi on hyper-hyvinvointivaltio. Vaikka suu vaahdossa jossain välillä muutakin väitetään niin Suomessa on kaikilla edellytykset pysyä hengissä, saada ruokaa ja katto pään päälle. Tämä on vasta siis se hengissä pysymisen perusedellytys. Jos ajatellaan meitä opiskelijoita: me saamme ensinnäkin opiskella ilmaiseksi lähes niin paljon kuin huvittaa. Saamme melkeinpä ilmaisen aterian oppilaitoksessa joka arkipäivä. Saamme VR:n sikahintaiset junaliput puoleen hintaan, asumistamme ja elämistämme tuetaan ja opintolaina on todella edullista verrattuna mihin tahansa luottoon. Opetuksemme on hyvälaatuista, opiskelijoita kohdellaan tasavertaisesti ja periaatteessa on vapaus opiskella mitä vain mihin rahkeet riittävät sisäänpääsyyn. Jos haluamme lähteä ulkomaille vaihtoon, niin siihenkin saa rahallista ja henkistä tukea. Opiskelija-asunnot ovat todella halpoja ja monet esim. Tampereellakin loistavalla sijainnilla ja puitteilla.

Ei kuulosta kovin pahalta, vai mitä? Sitten yhyy, ruikutetaan että nyt ei saa voita leivän päälle, kun opintorahasta lähtee 87€ kuussa. No sitten syödään se leipä ilman voita, onpahan edelleen rahaa leipään! Ja olisi rahaa siihen voihinkin, jos ei juotaisi kaljaa koko ajan haalarinpuntit heiluen! Niin ja pakkohan ei ole asua Etu-Kalevassa yksiössä. Kouluun pääsee myös pyörällä, siinä säästää jo 30€ kuussa kun ei osta bussikorttia.

pc-1207834_1280

Meidän opiskelijoiden pitäisi oikeasti ryhdistäytyä. Hyväksikäytämme systeemiä ihan mennen tullen. Emme tajua sitä, että kun saamme valtiolta kultalautasella huippuhyvät opiskelupuitteet, niin meidän pitäisi antaa jotain vastineeksi ja valmistua  ajallaan veronmaksajiksi. Minäkin olen venyttänyt opiskeluitani sen vuoksi, että hyviä työtilaisuuksia on tullut vastaan. Ja tämä siksi, että systeemi sallii sen. Saan olla kaksi vuotta opiskeluaikana poissaolevana ihan minkä syyn takia huvittaa, ja tämän päälle mahdollisuus on lisäksi esim. vanhempainvapaaseen tai asevelvollisuuden suorittamiseen, ja siltikään opiskeluoikeus ei vähene yhtään. (Huom. tämä 2 vuotta on vanhojen opiskelijoiden oikeus, nyt aloittavilla oikeus on 1 vuosi)

Valitettavasti hallituksen leikkaukset eivät välttämättä johda heidän toivomaansa lopputulokseen, eli että otettaisiin enemmän lainaa ja valmistuttaisiin ajallaan. Sen sijaan uskon, että entistä useampi tekee entistä enemmän töitä ja opiskelu junnaa ihan kuten ennenkin. Minun ehdotukseni tämän vitkuttelun kitkemiseksi ovat seuraavat:

 • Vapaa poissaolo-oikeus nykyisestä vuodesta puoleen vuoteen, eli yhteen lukukauteen
 • Opintolainaa tulee alkaa maksaa pois jo vuosi valmistumisen jälkeen nykyisen kahden vuoden sijaan, JOS on esim. Kokopäivätyössä ja tienaa X euroa. Tällä hetkellä systeemi haluaa kannustaa lainanottoon, mitä minä taas en kannata.
 • Lisää opiskelija-asuntoja, erityisesti edullisia soluja. Nyt rakennetaan paljon uusia opiskelijayksiöitä, ”koska ne ovat suosittuja”
 • Suurin ja tärkein: opintotuen tulorajat pois kokonaan, JOS suorittaa kuitenkin vaaditun määrän opintoja. Nyt vaikka opinnot etenisivät aikataulussa, niin tienaamisen määrä on rajoitettu (esim. normi 9 kk/vuosi opintotukea nostavalla 11800€/vuosi)

Tämä kirjoitus on hieman yleistetty, mutta seison silti joka sanan takana. Minun on toki helppo huudella, koska minulla on töitä ja työssäkäyvä mies sekä hyvä tukiverkosto muutenkin. Kuitenkin, kun jokaiselle ei voida räätälöidä omaa henkilökohtaista opintotukipottia niin meidän on vain hyväksyttävä, että semihyvän ratkaisun on kelvattava kaikille, jotta tämä Suomi saadaan suosta.

-Marianna

 

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Opintotuen leikkaaminen

 1. Aika samoilla linjoilla oon sun kanssa, että kun kerran nyt kaikilta leikataan nii leikataan sitten niiltä opiskelijoiltakin. Ainut mistä en ole ihan samaa mieltä on toi opintolainan maksu jos on töissä. Mut esimerkiksi varmasti laskettais ihan työssäkäyväksi, mutta oon kyllä hyvin kiitollinen tästä 2 vuodesta, kun kerran köyhyysrajan alapuolella on nää mun tienistit xD (Onneksi on henkilökohtainen elättäjä eli mies!) Ehkä muuttaisin sitä lausetta siis että olis työssä, josta maksetaan jonkun tietyn summan yli per kuukausi.

  Niin juu ja Vr oli just kai muuttanu taas hinnotteluitaan niin et se oli korottanut monia opiskelijalipun hintoja. Tosin 45% alennus sikahinnoista on ihan törkeen hyvä myös! Onneksi niillä on sentään nykyään se Veturi, josta ajoissa selailemalla myös aikusten lippuja voi saada sopuhintaan!

  Ton tuloraja jutun allekirjotan 110%!

  Tykkää

  • Kiitti kommentista! Joo, oot aivan oikeassa. Sitä mä tossa halusin sanoakin, että siis jos tarpeeksi tienaa niin sitten sitä voisi alkaa maksaa jo aiemmin pois. Toi argumentti ei ehkä ihan suoraan vaikuta siihen että valmistuis nopeammin, mutta mun mielestä toi lavea maksuaika kannustaa lainanottoon. Ja mun mielestä järjestelmän ei pitäisi kannustaa lainanottoon (niinkuin hallitus haluaisi), ennemmin mä jollain tavalla lisäisin opintotuen vastikkeellisuutta. Mutta mä korjaan ton, hyvä huomio! :)

   Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus Taru! Olen sun kanssa myös aika samoilla linjoilla. Hyvä tietysti näin opintojen jälkeen puhua, mutta edelleen myös itsellä sitä lainaa, jota kuitenkin mukisematta maksan joka kuukausi takaisin. Ehkä toi vaihto itselläkin avasi silmiä aika paljon sille, kuinka hyvin meillä oikeasti on asiat. Ensinnäkin ei oikeastaan missään muualla opiskelu yliopistossa ole niin ilmaista kuin meillä. 10 000 e lukuvuosi maksu voi olla ihan normaalia. Olisko itse valmis sijoittamaan omaan ammattiin niin paljon jos meillä olisi sama tilanne? Ja noihin tukiin niinkuin sanoitkin kuuluu kuitenkin myös ateria tuki koska opiskelijaruoka on lähes ilmaista. Yths on mieletön palvelu, josta tarvitsee maksaa aivan minimisumma siihen nähden mitä joutuis maksamaan muuten. Toiseksi yhteiskunta maksaa meille siitä että me opiskellaan, onko tällaista missään muualla…? Muualla vanhemmat maksaa sun elämisen valmistumiseen asti tai sitten teet itse töitä. Tulee aika monta muutakin juttua mieleen. Tottakai leikkaaminen ei ikinä tunnu hyvältä mutta kohta ei kukaan saa mitään jos ei jotain tehdä. Mulle ainakin oli itsestään selvää käydä töissä opintojen ohessa eikä opinnot nyt silti hirveästi venähtäneet. Mutta asioilla on monta puolta :)

  Tykkää

  • Kiitos! :) Ja toki tämä oli provosoiva ja kärjistävä teksti, onhan esim.paljon sellaisia opiskelijoita, jotka eivät halusta ja yrityksestä huolimatta saa töitä (siis opiskelujen sivussa tehtäviä tuntitöitä). Ja kuten sanottua niin kaikilla ei ole perhettä ja tukiverkkoa suunnitelma B:nä. Mutta ylipäätään tosiaan Suomessa pitäisi osata arvostaa meidän valtion tarjoamaa laajaa tukien ja etujen määrää. Sama homma mullakin, että täällä vaihdossa oikein silmät avautuu kun kuuntelee muiden maiden opiskelijoiden puheita opiskelun kalleudesta. Ei varmaan hirmuisia aikoja valmistumisen kanssa vitkutella, jos opintolaina menee joka lukukausi tuhansia euroja miinukselle.

   Tuo on muuten hyvin paketoitu tuo ajatuksesi siitä, että opintolaina on tavallaan hinta, jonka maksaa omasta koulutuksestaan. Silloin voisi sitten miettiä sitäkin enemmän, että kannattaako lähteä opiskelemaan sellaista alaa joka hyvin todennäköisesti valmistaa työttömäksi vai tulisiko sitä vähän katsoa työmarkkinatilannetta ennenkuin lähtee opiskelemaan jotain ”unelmien alaa” joka on ehkä kiinnostava mutta tarjoaa huonosti töitä.

   Tykkää

 3. Minun mielipiteeni on että opiskelijoiden tukiin ei saa koskea. Ymmärrän kyllä sen että Suomi on suossa ja ”jotain tarttis tehrä”, mutta se ”jotain” voisi olla muuta kuin leikata opiskelijoiden vähistä roposista. Pitäisi aloittaa leikkaukset hyväosaisempien lompakosta. Esim tulisi mieleen valtionyhtiöiden johtajien (valtiohan olemme me kansalaiset) ylisuuret ja kohtuuttomat optio-ohjelmat, ylisuuret palkat, ylisuuret eläkkeet, osingot ym ym. Kansanedustajat voisivat tinkiä palkkioistaan ja ylisuurista verottomista kulukorvauksistaan, ja pitääkö ministereillä olla aina se uusinta mallia oleva Audi allaan. Kulkisivat jokainen vaikka edes kuukauden bussilla ja metrolla niinkuin tavallisetkin kansalaiset ;) Tiettävästi kansanedustajilta ei olla leikkaamassa yhtään mitään. Hehän nimenomaan edustavat kansaa joten pitäisi ensimmäisenä olla näyttämässä esimerkkiä.

  Tykkää

  • Olen kyllä aivan täysin samaa mieltä tästä sun kanssa. Todellakin pitäisi päättäjien itse näyttää esimerkkiä, ja nää valtionyhtiöiden palkitsemissysteemit on kyllä niin älyttömiä, että välillä ajattelee että miten tuollainen voi olla julkisen talouden hoitoa… Yksityiset yritykset joo jakakoot rahojaan miten lystää, mutta nykyään tuntuu että nämä valtionyhtiöt noudattaa samaa strategiaa, eli että voittojen maksimointi sijoittajille olisi ykköstavoite. Ja ihan oma stoorinsa on sitten myös nämä kaivosten ym.maan myynti ulkomaille…

   Tällä kirjoituksella tavoittelin enemmän sitä, että vaikka opintotuesta leikkaaminen ei tosiaan pitäisi lähtökohtaisesti olla listan yläpäässä, niin opiskelijat Suomessa voisivat joskus olla vähän kiitollisempia siitä, miten loistava tukisysteemi meillä on. Tätä kiitollisuutta voisi sitten osoittaa vaikka juuri yrittämällä valmistua ajoissa.

   Tykkää

 4. Vaikka vastustan opintotukien rahallista leikkaamista niin kannatan kyllä sen uudistamista. Juuri nämä tulorajat voisi poistaa edellyttäen että kuitenkin valmistuisi ajallaan. En oikein pidä hyvänä asiana sitä että tuki olisi enemmän velkaan painottuvaa. Jos opiskelee velalla esim monta vuotta yliopistossa niin siitä kertyy jo aikamoinen summa. Velka on kuitenkin aina maksettava takaisin.

  Tykkää

  • Uudistamista opintotuki todellakin kaipaisi. Tänään eduskunnan kyselytunnilla monisteri Grahn-Laasonen sanoi ihan itse, että opintotuki on niin sirpaleisista palasista koottu että sitä eivät Kelan virkailijatkaan aina ymmärrä. Ja muutenkin näytti vihreää valoa tuolle tulorajojen madaltamiselle/poistamiselle, että ehkä sille asialle jotain voitaisiin jatkossa tehdä.
   Jo nyt jos nostaa täysimääräisenä opintolainan 400€/kk niin esim. viiden vuoden tutkinnossa se tekee jo 18 000 €. Ei mun mielestä ole mitenkään tavoiteltava tilanne, että valmistuessa velkaa on tuollainen potti, kun ei välttämättä työllistymisestä ole mitään tietoa kaikilla aloilla. Nyt hallitus haluaisi lisätä kuukausittaista enimmäismäärää 650€:on/kk. Siitä tulee jo yli 29 000. Täytyy toki muistaa että tuosta saa nykyään opintolainahyvityksen ja me vanhatkin opiskelijat saadaan verotuksessa korkovähennys, mutta melkoisia summia nuo ovat ja lisäksi siinä valmistumisen maissa aika monella alkaa olla/on tulossa asuntolainaa, perhettä, mahd muita lainoja…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s