Piirakkasukat

Sukkabuumi jatkuu. Nyt vuorossa on yksi lemppari-klassikkomalleistani eli piirakkasukat. Olen kuullut näitä kutsuttavan myös lehdykkäsukiksi. Ohje on saatavilla mm. Novitan sivuilla. Kuvien alla on minun mukailtu ohjeeni.

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Lanka oli minulle uusi tuttavuus, en ollut koskaan edes ostanut tätä Regiaa. En ole tainnut koskaan hypätä ulos Novitan lankojen mukavuusalueeltani, mutta jatkossa taidan jatkaa näiden ulkomaisten lankojen kokeiluja. Novita saa paljon kritiikkiä, osan syyttä, osan turhaan mutta se on ainakin totta että monia mielenkiintoisia värejä kyllä löytää kun kurkkaa 7 Veljeksen ulkopuolelle. Olen silti vielä uskollinen veikalle, se on ollut luottolankani jo vuosikaudet ja varmasti jatkossakin. Nyt vain kun sain ”pään auki” niin taidan alkaa kokeilemaan ja hurjastelemaan näillä ulkomaisilla langoilla. Tampereen lankamaailmassa on tosi hyvät valikoimat ja lisäksi netistähän nyt saa ihan mitä vain ikinä keksii tilata.

Tämän langan väri oli tosi ihana, mieheni valitsema vieläpä ! :D (kun sä aina ostat jotain vaaleanpunaisia…) Ohkaisuus on ehkä jossain Nallen tienoilla, en oikein ole varma koska en ole sitäkään lankaa kutonut aikapäiviin. Olin superyllättynyt siitä, miten mukavaa tällaista ohuempaa lankaa oli kutoa ja käsitellä. Sukista tuli jotenkin mukavan joustavat ja kimmoisat, tosin käytössähän sen näkee paremmin… Plussaa siitä, että lanka ei pölissyt ja 100 g kerä oli tosi riittoisa. Minulla ei ole vaakaa mutta vaikka tein näihin aika pitkät varret, niin lankaa jäi silti yli jonkinlainen nyttynen. Täsmäsin värit ja se kannatti koska sukista tuli nätit ja yhtenäisen väriset. Tässä langassa tuo väri-mallikerta (miksi sitä kutsutaan?) oli aika pitkä, ja toista sukkaa aloittaessani alkuväri oli tietysti juuri edellisen kärjessä mennyt ohi. Jouduin siis purkamaan kerää aika paljon ennen kuin löysin oikean kohdan, mutta jääpä sekin lanka talteen omalle pikku rullalleen. Lankakaupassa huomasin muuten, että tästä Regiasta on olemassa myös sellainen pätkäväri-kerä, jossa aloituskohdat on merkitty eri värisellä langalla! Kätevä keksintö.

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Piirakkasukat, lehdykkäsukat, pitsisukat

Yllä olevassa kuvassa halusin elvistellä, kuinka olen vihdoin oppinut poimimaan silmukat kantapään jälkeen niin, ettei poimittu rivi jää löysäksi ja reikäiseksi. Samassa kuvassa näkyy kuitenkin tuossa kuvion taipumiskohdassa löysä reikä, hups… Unohtakaa se ja katsokaa kuinka siisti tuosta poimitusta rivistä tuli: kantalapun reunaan tehdään 2-3 s ainaoikeaa ja silmukat poimitaan sitten ainaoikeiden silmukoiden alaosasta keskeltä. Kamalan vaikea selittää näin. Mutta siisti tuli!

Tässä vielä uteliaille sekä itselleni muistiin ohje:

Lanka: Regia 4-säikeinen (4-fädig) 75% villa, 25% polyamidi, puikot 3.0, aloitussilmukoita 58 (16,13,12,17) kuvio tulee puikoille 2. ja 3.=25 s. Jalan koko 38-39, siro jalkapöytä.

En toista tähän varsinaista piirakan ohjetta, se löytyy tuolta ylempää Novitan linkistä. Levensin kuviota hieman koska ylläoleva ohje on 7 veljekselle ja tämä Regia on paljon ohuempaa. Minulla piirakan aloitusrivillä oli siis 5n, 7 oik, lk, 1 oik, lk, 7 oik, 5n.

Kantalappuun 28s. Molemmissa reunoissa 3 ainaoikeaa, kantalapun korkeus 8 cm. Kantalappu koko ajan nurjalla vahvistettua neuletta. Kantapään ja poiminnan jälkeen silmukoita n. 78-80. Kantalapun jälkeen joka kerroksella kiilakavennukset 2s/krs kunnes silmukoita on 68. 20 krs:lla kantalapusta laskien 2s kavennus/krs, toista 3 krs välein kunnes silmukoita terässä on 60 (17+25+18). Kun sukan sileät kerrokset peittävät puolet pikkuvarpaasta niin kavennukset 1/puikko/krs, kuviossa jätä vain lk:t tekemättä. Tässä yleensä vähän sovellan ja kaventelen myös pohjan keskellä muutamia silmukoita pois, koska sileillä kerroksilla on enemmän silmukoita. Kun joka puikolla on 2s, vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele. Voilá!

-Marianna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s