Kehyskukkaro ja ommeltu meikkipussi

Kun on ommellut lähemmäs kymmenen imetyspaitaa, niin alkaa välillä kaivata hieman jotain muutakin paininjalan alle. Viime aikoina on tullut tehtyä aika paljon pussukoita. Punatukka ja kaksi karhua-blogin Hanna aina kehuu Almandiini-verkkokauppaa ja heidän japanilaisia kankaitaan. Kun sitten Almandiinille tuli alennusmyynnit, tilasin ison nipun puuvilla-pellavakankaita erityisesti pussukat mielessä. Heidän kankaansa sopivat erinomaisesti tällaisiin meikkipusseihin sun muihin nyssyköihin, kuten kotopuolessani sanotaan. Tänä jouluna aion ommella tai olen jo ommellut ison osan lahjoista itse, näitä töitä jätin tarkoituksella kuvaamatta :)

Ensimmäinen pussukka on Almandiinin mustapohjaista puuvilla-pellavaa, tykkäsin tästä syvän mustasta tosi paljon. Pussukan ohje on mukailtu Handmade Hippu-blogista. Vasta tämän pussukan tekemisen jälkeen hoksasin, miten tuo pohjan päätykulma kannattaisi tehdä. Hipun ohjeessa ja kaavassa pussukan osien nurkista leikataan kulma pois ennen ompelua. Mielestäni kuitenkin paljon siistimpi ja helpompi on ommella pohja neliön muodossa, ja lopuksi taittaa sivu- ja pohjasauma kohdakkain, ommella ja katkaista kulmista pala pois. (tästä selityksestä ei nyt kyllä kukaan varmaan ymmärtänyt mitään…) Kiva meikkipussi tästä tuli, sisälle tein vielä taskut johon voi sujauttaa vaikka huulikiillon :) Hiukan järeämpi vetoketju sopii mielestäni meikkipussiin hyvin.

Ompele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvillaOmpele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvilla

Lempparikappale näistä on tämä seuraava meikkipussi. Tämän ompelin pyynnöstä kummipojalleni reissupussukaksi, johon saa laittaa saippuat ym. toilettitarvikkeet. Pussukan kangas on niin ikään Almandiinilta. Tähän sovelsin (ja todellakin sovelsin) Villa ja Villa- blogin kehuttua ohjetta, mutta kun halusin pienentää kaavaa niin metsään meinasi taas mennä… Lisäksi käytin tässä erittäin jäykkää Eurokankaan kovikehuopaa, mikä teki vuoritetun pussukan kääntämisestä aikamoista painajaista. Ensi kerralla tiedän laittaa huomattavasti ohuempaa huopaa. Mukavan jämäkän paksulla huovalla kyllä saa, mutta kappaleiden käsittely on hankalaa.

Ompele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvillaOmpele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvilla

Tässä pussukassa parasta on tuo aivan hurmaava karhukangas. Pohdimme lahjan saajan kanssa vetoketjun väriä, ja päädyimme tehostevärinä punaiseen. Mielestäni vetskari sopii tähän kankaan väriin kuin nenä päähän! Beigellä vetoketjulla olisi tullut huomattavasti tylsempi tulos.

Näin kuvissa tämäkin ommeltu toilettilaukku näyttää supersiistiltä. Kukaan vaan ei tiedä mitä piti tehdä, että tähän pisteeseen päästiin, hehe. En kerro siitä enempää, mutta prosessiin sisältyi muun muassa tekstiililiimaa ja paljon pään sisäisiä kirosanoja ;)

Samalle saajalle meni myös alempi pieni kehyskukkaro. Olin kuun alussa Tampereen kansalaisopiston järjestämällä kehyskukkaro-kurssilla. Oli muuten todella mainio kurssi ja taitava vetäjä! Kurssi kesti kahtena lauantaina yhteensä 12h, ja tarjosi tälle pikkunaperon äidille vielä mukavasti omaa aikaa mielekkään tekemisen parissa. Kehyskukkaro ei ollutkaan niin monimutkainen juttu, mitä olin etukäteen ehkä pelännyt. Näiden ompelu on kaavan piirtämisen jälkeen aika simppeliä, ja kukkarokehys liimataan tekstiililiimalla. Sekään vaihe ei ole niinkään vaikea kuin työläs.

Haastavin osuus kehyskukkaron ompelussa oli mielestäni piirtää kaava kullekin kehykselle (jokainen koko tarvitsee siis oman custom kaavan) sellaiseksi, että kangasosa sujahtaa kehykseen just eikä melkein. Hieman omaksi yllätykseksenikin kaikki neljä kurssin aikana tekemääni kehyskukkaroa onnistuivat lähes täydellisesti. Yleensä kun jotain uutta lähtee kokeilemaan, niin vähintään ensimmäinen menee ainakin puoliksi pieleen.

Kukkaron kehykset ja tekstiililiiman ostin kaikki Ompelijanmaailmasta eli Pispalan ompelukonekeskus Koivulta. Liima oli erinomaista Gütermannin HT2-kontaktitekstiililiimaa.

Ompele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvilla

Kehyskukkaroita sain siis yhteensä valmiiksi neljä, kaksi samanlaista hempeän ruusuisella kuosilla ja ne näkyvät alla. Kullanvärisellä kehyksellä varustettu jää itselle, hopeakehyksinen äidilleni. Sisällä näissä on kernin tapaista kosteudenkestävää, helposti pyyhittävää kangasta. Sekä näissä kauniissa ruusunpunaisissa että ylemmässä pienessä kehyskukkarossa päällis- ja vuorikankaan välissä on silitettävä tukikangas sekä ohut levyvanu. Erityisesti vanu on mielestäni pussin muodon kannalta tosi tärkeä, se tekee pussukasta jämäkän. Tykkään myös että pienet pussukat ovat sen verran jämäköitä, että pysyvät itsestään pystyssä (kuten yllä olevassa kuvassa).

Ompele meikkipussi, ompele kehyskukkaro, ompele pussukka, meikkipussukka, ompele toilettilaukku, ommeltu toilettilaukku, almandiini puuvillaIMG_9904

Sellaisen asian antaisin vinkiksi kehyskukkaroita tekeville, mitä en itse tajunnut ennenkuin jälkeenpäin: kukkarokehyksen valinta kannattaa tehdä niin, että mitä isompi pussi, sitä ”syvempi” kehys. Eli kukkarokehyksen leveys ei ole mielestäni niin olennainen (toki vaikuttaa siihen, millaisen pussukan haluat) kuin tämä kehyksen sivustan korkeus. Ylempi kuva näistä ruusupussukoista näyttää hyvin sen, mitä tarkoitan: jos kehyksen sivuosa olisi lyhyempi, ei pussukka aukeaisi kunnolla eikä sinne mahtuisi laittamaan tavaraa. Tämä ei ole ongelma, jos teet pienen ja matalan kukkaron, kuten kynäpenaalin. Mutta tällaiseen isoon meikkipussukkaan pitäisi jo mahtua isompaa purkkia ja purtiloa, jolloin pussukan ”kidan” täytyy olla leveämpi.

Mikäs näistä oli teidän lempparinne? :) Meikkipussi vai kehyskukkaro?

-Marianna

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kehyskukkaro ja ommeltu meikkipussi

    • Kiitos! :) Nää onnistui hyvin, vaikka ne kaikki tekstiililiimalla paikatut nurkat ei kuvissa näykään, hehe. Toi karhukangas oli jotenkin tosi veikeä, koitin kohdistaa kuvion vielä niin että joka kantilla näkyisi yksi nallukka 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s