Untuvapakkaus

Oletteko jo kuulleet Untuvapakkauksesta?

Kun perheeseen syntyy keskosvauva tai -vauvat, se tapahtuu usein yllättäen. Kaikki hankitut vauvanvaatteet ovat liian isoja eikä perheellä välttämättä ole voimavaroja etsiä riittävän pieniä vaatteita. Sopivan kokoisten vaatteiden löytäminen voi olla myös haastavaa. Kelan äitiyspakkauksen vaatteet ovat tässä alkuvaiheessa liian isoja.

Facebookiin on perustettu heinäkuussa 2017 ryhmä nimeltä Untuvapakkaus, jonka tarkoitus on valmistaa ja koota vapaaehtoisvoimin vaatepakkauksia pienille keskoslapsille.

Olen ollut Untuvapakkauksessa nyt puolisen vuotta mukana ompelijana. Toiminta pyörii Facebook-ryhmässä, jossa sekä tekijät että tarvitsijat kohtaavat. Pakkauksen voi saada kuka tahansa keskonen tai pienikokoisena syntynyt, pakkaus ei maksa mitään eikä niihin tällä hetkellä ole jonoa. Postikulut tulevat kuitenkin saajan maksettavaksi.

Oma lapseni syntyi täysiaikaisena ja tavallisen kokoisena, eikä keskosuus sinänsä kosketa minua mitenkään läheltä. Muutamalle tutulle on syntynyt keskosvauva, mutta en ole itse koskaan esimerkiksi päässyt näkemään keskosta vauvana. En siis osaa oikein edes kuvitella, miten pieniä nuo minitaistelijat ovatkaan. Nyt lapsen saamisen myötä sitä on kuitenkin jollain lailla enemmän herkistynyt kaikille pienten lasten asioille ja hädälle. Tämä Untuvapakkaus-projekti on kyllä tosin sellainen, että olisin voinut ihan muutenkin tähän osallistua.

Untuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteet

Vaikka halua olisi osallistua enemmänkin, on tuo oma pallero rajoittanut käsitöille jäävää aikaa. Lisäksi materiaalien puutteessa työt välillä seisoivat aika pitkiäkin aikoja. Osaan käsitöistä on saatu lahjoitusmateriaaleja, osa on mennyt tekijöiden omasta pussista. Minä laitoin näihin töihin kaikki materiaalit omasta kaapista, ja yllättävän paljon sitä kaikkea näihin tarvitaankin. Jo bodyjen nauhaa ja neppareita piti olla aika iso määrä. Ihan mikä matsku tahansa ei Untuvapakkaukseen sovi, ja esimerkiksi akryyliset pipot ja polyesterkankaat ovat kieltolistalla.

Untuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteetUntuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteetUntuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteet

Sain kesän aikana tehtyä 8 bodya, 3 housut, 3 pipoa, yhden peiton ja lisäksi äitini neuloi viisi pientä myssyä :) Kaikki vaatteet olivat koossa 44 cm, joka on yleisin koko Untuvapakkauksen saavilla vauvoilla. Systeemi toimii siten että ompelijat ja neulojat lähettävät vaatteet pakkaajille, jotka sitten perheiden pyynnöstä kasaavat aina pienen postipaketillisen vaatetta toiveiden mukaan. Kokoa ja väritoiveita pystytään ottamaan huomioon, samoin erityistarpeita mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi yksi räätälöity pakkaus lähti vauvalle, jonka käsi oli syntyessä epämuodostunut.

Untuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteetUntuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteet, keskosen myssy

Olin ennen pakkauksen ompelijaksi ryhtymistä ommellut tasan yhden bodyn, ja se oli aivan hirveä räpellys. Tästä pakkauksesta innostuneena hankin myös uuden (käytetyn) saumurin, ja alkoi ompelukin sujua ihan eri malliin kuin ennen. Ohjeena näissä minun bodyissani on käytetty PaaPiin kaavakirjan Nuppu-kietaisubodya, joka onkin mainio ohje. Mitä enemmän teki, sitä paremmaksi jälki muuttui, ja kehtaan jo itsekin sanoa että bodyni ovat nyt tosi kauniita ja siistejä :) Toki kaunis kuosivalinta vaikuttaa paljon lopputulokseen, mutta huolellisuutta on saanut itsekin opetella. Kyllä sitä vaan hyvälaatuisista materiaaleista tulee kauniimpaa jälkeä.

Kun sain tämän setin valmiiksi, niin tällä hetkellä minulla ei ole Untuvapakkaukseen menossa eikä työn alla mitään vaatetta. Tarkoitus olisi kuitenkin jatkaa työtä, heti kun kaikki joululahjakäsityöt ovat valmiina (ja aika monet jo ovatkin!). Koska tähän satsiin meni aika paljon omaa rahaa, aion jatkossa yrittää saada lahjoitusmatskua ompeluksiin. Niitä on osittain mahdollista saada ryhmän kautta, mutta yksityiset lahjoittajat ovat aivan merkittävä lähde tarvikkeille.

Haluaisitko sinä, arvon lukijani auttaa toteuttamaan Untuvapakkausta ja lahjoittaa tarvikkeita näihin suloisiin keskosvaatteisiin? :) Tarve on sekä kankaille, puuvillanauhalle, neppareille, resorille että postituskummille (eli maksamaan postikulut lähetettävistä vaatteista). Jo paketillinen neppareita tai pari metriä nauhaa auttaa eteenpäin. Jos haluat osallistua minun kauttani, otan mielelläni vastaan em. materiaaleja tai halutessasi voin hankkia matskut itse ja toimitan sinulle kuitin. Kun lahjoitustavarasta valmistuu jotain, raportoin luonnollisesti kuvien kera.

Jos koko asia kiinnostaa tai haluat vain seurailla projektin etenemistä, kannattaa liittyä FB-ryhmään. Ryhmässä oleminen ei tarkota, että projektiin pitäisi osallistua. Ryhmään liittyessä pitää vastata muutamaan lyhyeen kysymykseen, mutta varsinaisia pääsyvaatimuksia ei ole. Untuvapakkausta voi seurata myös Instagramissa @Untuvapakkaus. Sieltä näkee myös paremmin pakettien sisältöä eli sitä, millaisia settejä maailmalle lähteekään. Ja aivan parasta FB-ryhmässä on se, kun pakkauksen saaneista vauvoista postataan kuvia ommellut vaatteet päällä! Minäkin olen saanut yhden kuvan, jossa pienen pieni tyttö oli minun tekemäni vaatteet yllään mummonsa sylissä. Kyllä lämmitti mieltä ♥

Untuvapakkaus, keskovaatteet, keskosbody, vauvan body, bodyn ompelu, vauvanvaatteet

Liitän vielä käsityöihmisille tiedot käyttämistäni ohjeista ja materiaaleista:

Bodyt: Ohje PaaPiin kaavakirjan Nuppu koossa 44 cm. Vaaleanpunaisten bodyjen kangas Nosh, puna-valkoinen Nanso/Neulomo, ruskeat pöllökuosiset mysteerikangas kuten myös vaaleansininen lammastrikoo, dinosaurustrikoo PaaPii, valkoinen Story of Roo Hiding hats. Solmimisnauhat sieltä täältä, puuvillaa, suurin osa ostettu Tukholmasta kesäreissulla. Nepparit Prym 10mm rengasnepparit.

Housut: Kaava on jaettu Untuvapakkaus-facebookissa. Koko 44 cm.

Kankaiset pipot: Ohje Kodin kuvalehti, piirsin välikoon 32 cm. Traktorikangas Metsolan joustofrotee, sisällä Myllymuksujen bambujoustofrotee, nauhoina musta trikoovinonauha Poppanavakasta. Lammastrikoo mysteerikangas, nauhoina valkoinen resori Ommelkuplasta.

Neulotut myssyt: Ohje Dropsilta soveltaen, lankoina 100% puuvillalanka ja bambu-puuvilla, molemmat Novitalta.

Peitto: Kirjava päällikangas Eurokankaan kilolaarista. Sisällä fleece.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s