Matkavinkit Berliiniin

Koska edellisestä Berliini-postauksesta meinasi jo tulla kilometrin pitkä, niin ajattelin vielä koota muutamia minun matkavinkkejäni Berliinin reissulle. Olin siis tosiaan kaupungissa vain kaksi päivää, joten en tosiaan ole mikään kaupungin vierailupaikkojen asiantuntija… Ennemmin halusin koota tähän muutamia yleisiä juttuja, jotka helpottivat meidän matkaamme ja niitä voi soveltaa muihinkin reissuihin. Ja kerron myös vielä pari paikkaa Berliinistä, jotka minusta olivat erityisen kivoja menneellä reissullamme :)

Matkustimme Berliinistä Hampuriin Flixbussilla, joka operoi ainakin tässä Keski-Euroopan alueella ja kaikkiin Saksaa ympäröiviin maihin. Kyseessä on siis ihan Onnibussin kaltainen halpakonsepti. Saksassa matkustajavolyymit ovat tietysti aika eri luokkaa kuin Suomessa, tämä mahdollistaa paljon lähtöjä samana päivänäkin. Esimerkiksi Hampurista pääsee Berliiniin 12 kertaa päivässä ja Berliinistä takaisin puolen tunnin välein.  Hampuri on sen verran suuri kaupunki että täältä on onneksi yhteys vähän joka puolelle, Garmisch-Partenkircheniinkin Baijeriin matkaamme tällä yhtiöllä. Flixbus on tolkuttoman edullinen, bussi oli tosi siisti, ei läheskään täynnä ainakaan tuolla välillä ja vessakin oli oikein siisti. Ilmainen, hyvin toimiva WiFi-netti ja pistorasia läppäriä/puhelinta varten löytyi myös. Peukkua tälle!

Takaisin päin tulimme siis Flixbussilla, mutta menomatkan aikataulusyistä otimme Berlin Linienbussilla. BLB ei ollut ihan niin hyvä valinta kuin Flixbus, hinnat eivät olleet ihan niin edulliset kuin Flixillä ja netti ei ainakaan tuossa meidän käyttämässämme autossa toiminut oikeastaan ollenkaan. Äänestän jaloillani ja seuraavallakin kerralla otan Flixbussin alle.

Berliini Schönefeld

Berliini Schönefeld

Berliini Schönefeld

Berliini Schönefeld

Busseista juniin ja hotellin valintaan: Berliinissä joukkoliikenne on vielä parempi ja kattavampi kuin Hampurissa, vaikka jo tähän meidän kaupunkimmekin julkisiin olen supertyytyväinen. Junayhteydet ovat niin tiheät, nopeat, toimivat ja siistit että en näe mitään syytä olla käyttämättä joukkoliikennettä – ellei sitten välttämättä halua taittaa matkaa vain kävellen. Junalla, bussilla ja raitiovaunulla kulkemista varten päivälippu on kustannustehokas vaihtoehto (Berliinissä 7€, Hampurissa 6,20€). Berliinin joukkoliikenneyhtiö BVG:llä on myös oma kännykkäsovellus, samanlainen kuin Repa Tampereella, Brahe Turussa tai HVV täällä Hampurissa. Vaikkei Suomesta Saksaan tullessa omaa kännykän nettiä kannatakaan käyttää, niin valtaosassa ravintoloita, kahviloita, museoita ym. on ilmainen WiFi, joten tällöin pystyy tätä kännykkä-appia hyödyntämään ja suunnittelemaan reittiään. Toki ihan karttaa tutkailemallakin pärjää vallan mainiosti, mutta minun mielestäni tämä tekniikan apuun kutsuminen sujuvoittaa erityisesti kaupunkilomaa :)

Hotellimme valitsimme perinteisesti Hotels.comista vai olikohan Booking.comista, molemmat ovat hyväksi havaittuja sivustoja jo vuosien ajalta. Hotellia varatessa katson tietenkin hintaa, hotellin varustelua ja sitten tsekkaan aina tuon joukkoliikenteen läheisyyden. Meidän hotellimme oli Novum Hotel Aldea Bülowstraßella, ja sen hinta oli jonkun Hotelsin ”salaiset hinnat” :D kampanjan myötä 38€/yö. Kolmen tähden perussiisti hotelli tuolla hintaa, ei paha. Ekstraplussaa siitä, että metroasema oli 100 m päässä hotellin ovelta. Alueena oli Kreuzberg-Schöneberg, josta löytyi myös paljon edullisia ruokapaikkoja ja kaljakuppiloita, joiden palveluita emme tosin käyttäneet ;) Voin lämpimästi suositella tuota hotellia ja aluetta, siitä oli tosi näppärä suhata mm. Potsdamer Platzille ja Kurfürstendammille.

IMG_20160218_133638

IMG_20160218_132656

IMG-20160218-WA0000

Shoppailijalle ja kahviloissa istuskelijalle Berliini on todellinen onnen maa. Kivoimpia ostostelupaikkoja olivat minun pikasilmäykselläni Potsdamer Platzin ympäristö ja Kurfürstendamm, joka oli aivan valtava ostoskatu/aukio/alue, josta löytyi sekä luksusliikkeet että tavallisten ihmisten kaupat ;) Kauppoja löytyy kaupungista muutenkin kymmenen kertaa enemmän kuin ikinä yksi ihminen voisi edes ajatella tarvitsevansa. Luin matkaoppaista että viikonloppuisin Berliinin sivukaupungilla järjestetään isoja ulkoilmakirppiksiä, sellaiselle menisin mielelläni joskus kesämpänä! Kirppiskulttuuri ei tähän mennessä ole minuun täällä Saksassa oikein vaikutusta päässyt tekemään… Hintatason puolesta tuon kahden päivän reissun perusteella arvioisin, että aika samaa kuin Hampurissa. Leipomon kahvilasta saa kaksi ihmistä kakku/pullakahvit n. 7€:lla, ns. Coffee Houseissa on kalliimpaa, ei nyt ihan Suomen tasoa mutta melkein. Tuo juustokakkupala ja cappuccino maksoivat yhdelle 5€.

Sony center berlin

Sony center berlin

Tosi mielenkiintoinen ja kaunis paikka Potsdamer Platzin lähellä oli noissa kahdessa panoraamakuvassa näkyvä Sony Center Berlin. Sony Center oli tuollainen kupolimainen rakennus, ja kupolin alla oli valtava aukio jonka reunoilla oli baareja, ravintoloita, kahviloita ja tietenkin sitten Sonyn konttorit ja myymälät. Tuolla aukiolla järjestetään konsertteja, festareita, konferensseja yms. tapahtumia. Berliinin elokuvajuhlat olivat menossa juuri meidän vierailumme aikana, ja tuolla Sony Centerissäkin oli jonkinlaista ohjelmaa siihen liittyen. Me kävimme ravintolassa aukion laidalla, oli tosi hyvät hampurilaiset ja viihtyisä paikka :)

Sellaisia olivat minun reissuvinkkini! Vielä yhden merkittävän eroavaisuuden Hampuriin verratuna huomasin, näet sen että Berliinissä kaikki puhuivat englantia (tarkoitan siis kaikki, joille me puhuimme). Jos otetaan samalla random otoksella yhtä monta vastaantulijaa Hampurista, niin lukema on huomattavasti pienempi. Tämä hampurilaisten huono kielitaito/haluttomuus englannin puhumiseen on välillä aika ärsyttävää, erityisesti jos on kyse monimutkaisemmasta asiasta, jota minä en osaa hoitaa saksaksi. Maassa maan tavalla, mutta silti välillä ottaa pannuun ”a little bit” vastauksena kysymykseen ”do you speak English?”

-Marianna

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Matkavinkit Berliiniin

  1. Paluuviite: Pieni katsaus vuoteen 2016 |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s