U-Boot 995

Tämä postaus on omistettu sotahistoriasta ja merenkulusta kiinnostuneelle serkulleni Mikalle :) 

Kielistä lähtiessä ajelimme siis vielä Laboen rantaan ja kävimme katsomassa II maailmansodassa käytössä ollutta sukellusvenettä, U-Boot 995:ta. U-Boot on lyhenne sanasta Unterseeboot eli merenalainen laiva, suomeksi varmaan paremminkin sukellusvene. En ollut koskaan ennen nähnyt saati käynyt sukellusveneessä, leffoissa näitä toki pyörii mutta oh boy, oli se mielenkiintoinen vierailukohde! Tämä nimenomainen sukellusvene on seissyt Kielin rannalla Laboessa vuodesta 1965. 50-metrinen alus rakennettiin muuten yllätys yllätys, Hampurissa telakalla vuonna 1942 ja laskettiin vesille Kielissä heinäkuussa 1943. U-Boot 995 lähti ensimmäiselle sotamatkalleen kesäkuussa 1944 Norjan Trondheimin rannikolle, jossa se taisteli liittoutuneiden joukkoja vastaan. Sukellusveneessä oli käydessämme esillä vanhoja merikarttoja (merikortteja?) joista kävi ilmi että tämän aluksen merialueena oli ollut Norjanmeri ja Barentsinmeri. Kaikki tämä tieto käy ilmi Deutscher Marinebundin nettisivulta täältä. Tuon nettisivun alussa olevan ison kuvan keltaisia ympyröitä klikkaamalla pääsee muuten 360 asteen panoraamakierrokselle sukellusveneessä! :)

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

Onneksemme päivä oli aika harmaa, turistisesongin ulkopuolella ja aluksessa ei ollut minun ja mieheni lisäksi ketään muita! Mahtoi olla lipunmyyjällä tylsää… Ihmettelimme alusta sekä sisältä että ulkoa ja hypistelimme nappuloita ja vääntimiä. Aika hurjaa oli ajatella, että tässä sillipurkissa on ollut miehistöä sodan aikana taistelemassa veden alla. Hyh hyh, ajatuskin tällä vehkeellä kilometrien syvyyteen menemisestä tuntuu todella ahdistavalta. Ahdasta, kuumaa, huono ilmanlaatu, tieto siitä että ympärillä on tonneittain vettä ja jos jotain sattuu, niin sielläpä ollaan. Kamalaa. Muistaakseni luin tuolla aluksessa, että miehistön määrä tässä aluksessa oli 17. Makuupaikat ja muutenkin tilat eivät silti olleet ihan niin ahtaat kuin olin kuvitellut. Aluksessa mahtui mainiosti seisomaan ja ”huoneissa” oli laitteiden ja säätimien lisäksi hiukan tilaakin. Tosin, vielä +15 ihmistä lisää tuonne niin ehkä se väljyyden tunne siitä katoaisi…

Tässä aluksessa oli tilaa 12 torpedolle. Olivat nekin aika kunnioitettavan kokoisia, kuten kuvista näkyy. Tuo alimmassa kuvassa näkyvä seinän musta aukko on torpedon laukaisuputki.

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

Olin kouluaikoina historiaa kohtaan varsin välinpitämätön, ja nyt aikuisena se vähän harmittaa. Täällä Saksassa ollessa erityisesti Euroopan historia ja sotahistoria konkretisoituvat aika mielenkiintoisella tavalla, koska vähän joka paikalla on joku roolinsa erityisesti maailmansotien ajalta. Tämän sukellusveneen lisäksi yksi ihan loistopaikka historiantutkimista varten oli Hampurin kaupunginmuseo, jossa vierailimme viime syksynä.

Palatakseni vielä U-Bootiin: pohdiskelimme mieheni kanssa, että millaista se aluksessa miehistönä oleminen on oikein voinutkaan olla. En tosiaankaan oikein voi sanoa ihannoivani sotaa tai sota-aikaa, mutta tuolla sukellusveneessä ollessa jotenkin tuli mieleen pieni ymmärryksen hiukkanen niitä nuoria sotilaita kohtaan. Onhan sota tuolloin ollut hirmuinen seikkailu, jännittävää ja isänmaallista tekemistä ja reissua muuten ehkä melko tylsän ja köyhänkin arjen vastapainoksi? Myös selviytyneiden ihailu, maine ja kunnioitus varmasti houkuttivat. Ja toisaalta, eipä tuolloin ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Lisäksi saksalaisten kannalta varmasti motivaatiota tai ainakin taisteluintoa ja voitontahtoa kasvatti natsien aikansa huipputeknologia ja sotaa varten kehitetyt laitteet ja alukset. Vaikka natseista ei kauheasti hyvää voi puhua, niin ainakin tekniikka ja teknologia menivät Hitlerin ja hänen joukkojensa ansiosta harppauksittain eteenpäin, kuten moni muukin asia sotien aikana ja niiden ansiosta.

Itse peltipurkissa oleminen taas on kyllä vaatinut melkoista mielenlujuutta. Yksityisyttä ei käytännössä ollut, vessassa mahtui tällainen minun mittaiseni alle 170-senttinen tyyppi juuri istumaan ovi kiinni, keittiön virkaa toimitti yksi pieni hellan levy ja tiskiallas. Makuutilat olivat 6-12 hengen ”saleja”, joissa laverilla makaamalla pystyi juuri varmaan olemaan kyljellään ja sitten olkapää ottikin jo yläpunkkaan kiinni. Jos alkoi ahdistaa tai v*tuttaa, niin siinäpähän ahdistut. En osaa yhtään sanoa, kuinka usein nämä alukset kävivät pinnalla ja kuinka usein esim. happivarastoa piti täydentää. Ahtaudessa ja melussa eläminen oli varmasti muutenkin aika stressaavaa. Mieheni tutkii dieselmoottoreita leipätyökseen ja hän kertoi että näistä käytävällä olleista moottoreista on täytynyt lähteä aika infernaalinen älämölö. Peltoreita ei varmaan tuolloin tainnut kuitenkaan olla…

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

Harmi kyllä, periskooppi ei ollut enää toiminnassa! Olisi ollut aika siistiä tiirailla merelle. Kaikki nämä laitteet, säätimet ja kääntimet olivat muuten niin helkkarin järeää tekoa, että ei tasan varmasti kyllä mikään nuppi jäänyt käteen, vaikka kuinka olisi vääntänyt. Valurautaa ja sormen paksuisia ruuveja ja ranteen vahvuisia johtonippuja kaikki. Kyllä ennen vaan osattiin ;) Sukellusveneessä käynti oli kyllä aivan loistokeikka, jos joku sattuu pyörimään Travemünden, Kielin tai Rostockin suunnalla niin suosittelen lämpimästi poikkemaan. Hintakaan ei ollut huima, meiltä kahdelta yhteensä noin 8€.

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

U-Boot, sukellusvene, Kiel, II maailmansota

-Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s