Hampurin kunnanisiä tapaamassa

Hampurin kaupunginhallitus ja kuntapäättäjät kutsuivat kaikki Hampurin korkeakouluissa opiskelevat ulkomaiset opiskelijat iltatilaisuuteen raatihuoneelle eli Rathausille. Ilmoittauduin mukaan jo kauan ennen joulua, välillä ehdin jo unohtaa koko jutun mutta onneksi sähköpostiin kilahti muutama muistutus, kun tapahtuma alkoi lähestyä. Mitä lähemmäs päivämäärä tuli, niin sitä enemmän alkoi epäilyttää että onkohan tällainen ihan minun juttuni, mutta loppujen lopuksi olin oikein tyytyväinen, että menin! Yksi juttu kyllä aiheutti päänvaivaa: mitenköhän tuollaiseen tilaisuuteen pitäisi pukeutua? Pukukoodia ei kutsussa mainittu, joten se ei voinut olla kovin tiukka. Minusta kuitenkin iltatilaisuus kaupungintalolla ei ole mikään farkut ja lenkkarit- juttu, joten yritin sitten luovia ja mietin niin, että olen ennemmin yli- kuin alipukeutuminen, mikä yleensä on hyvä idea. Valitsin siis päälleni kokomustaa, siistit mutta ei liian juhlavat kengät ja panostin meikkiin ja kampaukseen.

IMG_5458

IMG_5459

Rathaus vastaanotto1

Rathaus vastaanotto

Kietaisupaita, mustat suorat housut (jotka ovat oikeasti caprit, mutta puntit eivät onneksi saappaista näkyneet ;) ja siistit korut. Kello ei kuulu juhlapukeutumiseen mutta koska kyseessä tulkintani mukaan oli vähintään semi-casual tilaisuus niin sai mennä, ja lisäksi arvelin tilaisuuden luonteen olevan sellainen että kurkin mieluummin kelloa vaivihkaa ranteesta kuin kaivan kännykkääni esiin. Paikan päälle päästyäni asuvalinta osoittautui oikein passeliksi. Paikalla oli ihmisiä sekä puku päällä että sitten niitä lenkkari-farkkutyyppejä myös, mikä kyllä mielestäni oli vähän…kökköä. En ole mikään etiketin suuri puolestapuhuja, mutta mielestäni edes sinne päin siisti pukeutuminen osoittaa kunnioitusta kutsujaa kohtaan. En menisi esim. kesähäihinkään kyllä farkut jalassa. Mutta tämä nyt ei ollut mikään pääasia, kunhan mainitsen :D

Olen kerran poikennut Rathausin aulassa, mielessä oli jo tuolloin kierrellä rakennusta tarkemmin mutta silloin aulaa lukuunottamatta muut osat olivat yleisöltä suljettuna. Nyt kun pääsin eteistä pidemmälle niin oh boy, oli kyllä hulppea rakennus! Juhlassa kuulin, että Hampurin Rathaus on Saksan raatihuoneista kaikkein ”suurin ja kaunein”, tämä ajatus oli peräisin aiemmalta ajalta jolloin bundeslandit/landit eli osavaltiot olivat vielä ehkä enemmän eriytyineitä kuin nykyään, vaikka edelleenkin osavaltioilla on varsin laaja itsemääräämisoikeus, omia lakeja jne. ja tämä raatihuoneen loistokkuus oli sitten osoitus siitä, että Hampurin kaupunkivaltio todella on jotain erityisen suurta ja hienoa. Se minulle on täällä ollessa käynyt selväksi, että hampurilaisilla on suuri ylpeys kotipaikastaan ja Hampuria edelleen pidetään Euroopan porttina, mitä se kirjaimellisesti onkin, koska Hampurin kauppasatama on Euroopan toiseksi vilkkain heti Rotterdamin jälkeen.

IMG_20160118_175431

IMG_20160118_180454

Kultaa ja kimallusta ei raatihuoneelta puuttunut. Tilaisuus järjestettiin keisarisalissa, joka oli hienosti koristeltu katon viimeistä millimetriä myöten. Rathaus on rakennettu 1880-1890- lukujen vaihteessa.

Tilaisuudessa oli noin 150 opiskelijan lisäksi läsnä kaupunginhallituksen jäseniä, kolmen yliopiston pamppuja sekä muita kaupungin virkamiehiä, enimmäkseen liittyen koulutukseen ja ulkomaalaisten asioihin, työllistymiseen jne. Alkupuheessa 2. pormestari Katharina Fegebank kyseli muutamalta opiskelijalta haastattelussaan, että millaisia terveisiä haluaisitte nyt tässä julkisesti välittää kaupungin päättäjille opiskelija-asioihin liittyen. Nämä kolme haastateltavaa kertoivat sitten jokainen sellaisia oman opiskelualansa seikkoja, joita yliopistoilla voisi parantaa.

Kun virallinen puheosuus oli ohitse, viinilaseja alkoi ilmestyä tarjoiltuina nenän eteen ja ihmiset alkoivat jutella keskenään, niin näin tilaisuuteni tulleen ja hyökkäsin kuin sika limppuun frau Fegebankin puheille. Kiskaisin pormestaria hihasta ja kerroin sitten hänelle siitä, että minun ja mieheni kokemusten perusteella Hampurissa ei pärjää englannin kielellä niin hyvin kuin ehkä pitäisi, jos Hampuri haluaa profiloitua kansainväliseksi, hyvin koulutetun henkilöstön työ- ja opiskelupaikaksi. En tietenkään odottanut että hänellä olisi minulle mitään konkreettista apua tai neuvoa esimerkiksi siihen, miten Hampurissa voisi työllistyä englannin kielellä, ennemmin halusin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja lobata asiaa, jonka koen henkilökohtaisesti tärkeäksi. Hän oli tästä mielipiteestäni kovin kiinnostunut ja vielä sattumalta samaan juttutuokioon loikkasi eräs indonesialaisopiskelija, jolla oli ihan sama huolenaihe, että Hampurissa on hieman nihkeää hoitaa englanniksi mitään asioita, saati saada töitä.

Tämä juttutuokio pormestarin sekä Hampurin ulkomaalaisen työvoiman keskuksesta vastuussa olevan herran kanssa oli minulle illan parasta antia. Olen aina innokas antamaan rakentavaa palautetta, kun siihen on tilaisuus, ja mielestäni tuo eilisillan tapahtuma oli ihan soppeli foorumi viedä mielipidetään eteenpäin suoraan kaupungin johdolle. Työpaikat ja niiden saaminen on tietenkin enemmän yrityksistä kuin kaupungista kiinni, mutta uskon että Hampuri kaupunkina voisi pyrkiä kehittämään jonkinlaista strategiaa ja sitten hyötyä ulkomaalaisen, koulutetun työvoiman tehokkaasta rekrytoinnista ja täten nostaa profiiliaan eurooppalaisittain houkuttelevana ja modernina työskentelykaupunkina. Pormestari oli ihan samaa mieltä ja tunnusti, että heidän tiedossaankin on että tällainen kieliongelma kaupungissa vallitsee. Mutta ehkä joskus tilanne vähän paranee, kukapa tietää? Minä voisin ainakin tulla tänne takaisin ja töihin vaikka kymmenen vuoden päästäkin :)

IMG_20160118_170909

IMG_20160118_171125

Kotiin lähtiessä maisemat olivat illan hämärässä ja melko autiossa keskustassa lumoavan kauniit. Ahh, schönen Hamburg!

-Marianna

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Hampurin kunnanisiä tapaamassa

  1. Kylläpä oliki mahtavan hieno paikka tämä raatihuone. Esim se portaikko ja katto, nehän oli kuin Pietarinkirkosta :) Ja hauska tuo sun letti-nutturakampaus, onko se kaikki sun omaa tukkaa?

    Tykkää

    • Se oli kyllä todella hulppea paikka! Vähä erimoista tyyliä ku pohjoismaissa on tottunut, tää on selvästi krumeluurimpi lähestymistapa ;) Ja joka hius on oma tossa kampauksessa! :D ton piti eka olla vähä erilainen mutta sitten siitä tuli tommonen ja olin ihan tyytyväinen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s