Hampurissa taas

Joululoma lusittu, pitkä aamuyö takana reissatessa ja nyt ollaan jo kotisohvalla Hampurissa. Vaikka lento itsessään Helsingistä Hampuriin ei kestä kuin kaksi tuntia, niin kaikkine lentokentälle siirtymisineen aikaa saa kyllä ovelta ovelle kulumaan melkein puoli päivää. Muuten matka meni ihan hyvin eikä ollut mikään ylivoimaisen rasittava, mutta aamukahdelta herääminen ja matkaan lähtö kyllä teki vähän tiukkaa. En saanut oikein nukuttua eilen illalla, kun menin maata jo kymmenen tienoilla. Normaalisti loman aikana on tullut valvottua puoleenyöhön ihan poikkeuksetta joka ilta, joten ei ihme ettei uni tullut silmään. Kahdelta kellon soittoon herätessä ja pihalle mennessä oli kyllä melkoisen rapsakat tunnelmat, hyrr! Onneksi pääsi pakkasia pakoon tänne ”lämpimään” Saksaan! ;) Täällä Hampurissa lämpötila keikkuu reilussa viidessä pakkasasteessa, voi olla että nyt iltaa kohden vielä kiristyy. Alla olevat kuvat ovat vielä Suomen puolelta.

IMG_20160104_132509

IMG_20160104_181936

IMG_20160105_091911

Hampuriin saapuessa oli vähän jännä olo. Ei oikein tiennyt oliko kotona vai reissussa taas. Suomeen jouluksi palatessa oli sellainen olo, kuin ei olisi sieltä pois ollutkaan. Tänne tullessa taas on vielä vähän sekava olo. Luulen, että huominen kouluun meno taas palauttaa orientaation kohdalleen. Koulua ei tosin ole kuin kolme viikkoa, sitten alkaa koeviikko ja kurssitöiden esittelyt yms., ja sitten koko helmikuu onkin vapaata! Mitähän sitä sillä kaikella ajalla oikein tekisikään… Ajattelin tuossa joulun aikana, että haluaisin kovasti päästä vähän paremmin sisään joogaamiseen. Joogastudion jäsenyyttä en kyllä kuntosalijäsenyyden päälle pysty kuukausittain kustantamaan, mutta koitan ottaa asiaksi hommata vaikka jonkun kirjan tai DVD:n, jonka pohjalta voisi treenata. Ihan perusjoogassa olen käynyt muutamankin kerran saman alkeiskurssin, joten jonkinlaista harmaata haisua asiasta jo on. Kesällä voinkin sitten tulla Suomeen käsilläni kävellen, hah hah!

Tänne asunnollemme palatessa avasin vasta loput vuokranantajiltamme saadut joululahjat. Instagramissa ennen joulua jo vilautin heidän ostamiaan lippupalvelun lahjakortteja. Niiden lisäksi oli vielä muutama kova paketti, joiden oletin olevan suklaarasioita. Mutta sieltä paljastuikin oikein todella paikallisia herkkuja :) Bergedorfin ja Hampurin vaakunoilla varustettuja konvehteja sekä Vierländer Teetä. Vierländer (”nelimaa”) on alue tässä Neuengammen lähellä jossa me asumme. Olen vähän kartasta luurannut että alue lienee saanut nimensä neljän alueen risteyksestä, jonka kohdalla kartassa tuo nimi lukee. Veikkaan, että nämä herkut on ostettu Bergedorfin linnasta, tai nyt menee veikkauksen puolelle mutta koska siellä on myös Vierländer-museo, niin voisi kuvitella että sieltä löytyisi joku matkamuistopuoti myös. En ole koskaan vielä päässyt sisään sinne museoon saakka vaikka se on ihan tuossa lähellä ja linnapuistossa on tullut vierailtua jo monta kertaa.

Downloads1

Huoh, nyt saisi kyllä alkaa jo minun puolestani kevättää täällä Saksassa. Flunssani otti joulupyhien pienen paranemisjakson jälkeen taas takapakkia, tämä tukkoisuus ja kurkkukipu on nyt jatkunut kaksi viikkoa. Varmaan ensimmäisestä pöpöstä selvittyäni toinen otti vallan, ou jee. Kuvaavaa on sekin että mieheni, joka ei ole melkeinpä koskaan kipeänä yhtään mistään taudista, on nyt myös lenssussa. Kyllä vaan on totta että joulunpyhien aikana kun ihmiset kyläilevät, luuhaavat porukalla kotona ja aivastelevat toistensa niskaan niin pöpöt saavat jyllätä ihan kunnolla.

Olen aina joka vuosi opiskeluajoista lähtien ottanut kausi-influenssarokotuksen ja menneet pandemiarokotukset myös, mutta tämä vuosi on poikkeus. Vaikka olen todella rokotusmyönteinen enkä esim. ymmärrä ollenkaan, jos joku ei halua rokottaa lapsiaan rokotusohjelman mukaisesti, niin tänä syksynä en ole hakeutunut rokotettavaksi. Ensinnäkään en ole nyt hoitotyössä, ja lisäksi käytännön syynä on ihan se, että en oikeastaan kuulu mihinkään terveydenhuollon piiriin tällä hetkellä. Suomessa en saa hoitoa mistään terveyskeskuksesta (kiireellistä toki), ja täällä Saksassa ihan suoraan sanoen en ole ihan varma, kuuluuko minulle mitään terveydenhuoltoa. Korjatkaa saksalaiset jos olen väärässä, mutta täällä ymmärrykseni mukaan kaikkien tulee kuulua johonkin sairauskassaan (krankenkasse). Kassoja on paljon erilaisia ja ne ovat usein kytköksissä työpaikkaan, tavallaan vastaavat jollain lailla Suomen työterveyshuoltoa. Kassan jäsenenä saa sitten tietyn omavastuun/ilman omavastuuta kassasta riippuen hoitoa lähes rajattomasti. Hoitopaikan saa valita yksityiseltä tai julkiselta, ja raha seuraa potilasta (tätähän Suomessakin kovasti yritetään).

Tällaisen kuvan olen opettajien ja opiskelijakavereideni kanssa keskustellessa saanut. Minulla ei siis ole mitään kassan jäsenyyttä, mutta matkavakuutukseni kattaa sairauden hoidon. Pääsyin tähän ratkaisuun kassan sijaan koska olen yleisesti ottaen melko terve, vaikka lenssua ja ihottumaa tms. pikkuvaivoja on aina silloin tällöin niin lääkäriä tarvitsen tosi harvoin. Siispä ajattelin että en maksa kassan jäsenyyttä vaan menen yksityiselle tarvittaessa ja haen vakuutuksesta sitten rahaa takaisin, tähän mennessä olen käyttänyt tätä mahdollisuutta kerran kun syyskuussa sain silmätulehduksen ja kävin täällä silmälääkärillä. Muuten sitten eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa akuuttiavun terveyskeskuksestakin, joten kuvittelisin olevani ihan jees tilanteessa.

Vieläkin on vähän sekava olo valvomisesta, päikkäreistä ja matkasta. Huomenna tosiaan skarppina taas kouluun :) Mukavaa viikkoa kaikille!

-Marianna

2 kommenttia artikkeliin ”Hampurissa taas

 1. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat ihan kaikki samat palvelut kuin lakisääteiseen sairaskassaan kuuluvat Saksassa. Täällähän ei ole terveyskeskuksia kuten Suomessa, vaan sairaana ollessa marssitaan suoraan joko yleis- (Hausartz) tai erikoislääkärille. Se silmälääkäri olisi siis hoitunut myös sun eurooppalaisella kortilla. Mä käytin sitä aikanaan vaihtoaikana korvatulehduksen tullessa, ja hieman myöhemmin vietin sitten muista syistä muutaman päivän sairaalassakin. Niistä päivistä piti maksaa kymppi per päivä itse, kuten saksalaistenkin, ja ne rahat sitten hain takaisin matkavakuutuksesta.

  Tykkää

  • Ihanko totta?! Voi kiitos tästä tiedosta! En ole näköjään lainkaan ymmärtänyt oikein tuota juttua, lähinnä tosin sitä ihmettelin että miten se eurooppalainen sairaanhoitokortti ”auttaa mitään” koska akuuttihoitoon pitää päästä kuitenkin. Täytyypä nyt kyllä ajatella koko homma sitten ihan uusiksi. Onneksi saan tuon silmälääkärin tosiaan vakuutuksesta, vaikkakaan siitä ei jäänyt maksettavaa kuin 44€ mitä pidin todella edullisena Suomen hintoihin verrattuna.
   Tuossa Bergedorfissa on sellainen terveys- ja sosiaaliasema (en nyt millään muista mikä saksaksi mutta tuoksi sen suomensin) ja jotenkin mielsin sen sitten TK:ksi. Ehkä nämä kaikki erot valkenisivat enemmän kun kävisi enemmän hoidossa, mitä en kuitenkaan silti toivo :) Mutta miehellä taitaa olla korvatulehdus joten käytämme siis tuota korttia siihen, kiitos vielä kerran!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s