Uhkakuvia

Onpa ollut melkoinen viikonloppu Euroopassa. Pariisin terrori-isku oli aivan hirveä juttu, jotenkin tuntui erityisen kamalalta, että se tapahtui noin lähellä. Varmasti ajattelisin aika samoin Suomessakin, koska Euroopassa näitä terroritekoja aika harvoin on, mutta nyt kun olen Saksassa niin etäisyys on entistä pienempi. Kurssillani on neljä ranskalaista vaihto-opiskelijaa, mutta heidän perheensä ja tuttavansa eivät olleet Pariisissa. Jotenkin huojentavaa, vaikka ainahan ne uhrit ovat jonkun perhettä.

Eilen sitten Hannoverissa peruttiin jalkapallo-ottelu pommiuhan takia. Hannoveriin on tästä Hampurista vain 150 kilometriä, eli nyt puhuttiin jo todella lähellä sattuneesta tapahtumasta. ONNEKSI mitään pommia ei sitten ilmeisesti joko ollut tai sitä ei ole löydetty, eikä kukaan loukkaantunut. Mennyt yö oli silti minulle aika uneton, alkoi mietityttää että yhtä hyvin se kaupunki olisi voinut olla Hampuri kuin Hannover. En sanoisi että olen peloissani, mutta kovasti tämä asia on mietityttänyt tässä menneinä päivinä. Suomessa kun ei ole terrori-iskuja koskaan sattunut, eikä Suomi ole terroristien ensisijainen kohde, niin asian on jossain määrin voinut työntää mielestään pois. Keski-Euroopassa uhka on kuitenkin paljon todellisempi, vaikka edelleenkään Saksa ei ole korkeimpien terroriuhka-maiden joukossa. Tämäkin riippuu vähän lähteestä mistä katsoo… Olen tässä menneinä päivinä lueskellut paljon sekä suomalaisia, saksalaisia että muitakin kansainvälisiä uutisia koskien Saksaa ja niistä voi vetää yhteen ainakin sen, että eilinen uhka Hannoverissa ja perjantain isku Pariisissa eivät yksistään riitä muuttamaan koko Saksan terroriuhan luokitusta. Mutta, tämä saattaa toki muuttua koska tahansa.

Eilisestä Hannoverin uhasta aiheutuneista kurjista tunteista huolimatta olen tosi iloinen, että poliisivoimat täällä Saksassa näyttävät toimivan hyvin. Oli pommia Hannoverissa tai ei, niin jalkapallostadion saatiin siellä nopeasti evakuoitua, kukaan ei loukkaantunut ja poliisi näytti toimivan nopeasti ja tehokkaasti. Uutisointi sen sijaan oli varsin kirjavaa, alueellinen lehti Syker Kreuszeitung Niedersachsenista ehti jo uutisoida, että stadionin edessä olisi ambulassi, jonka sisällä olisi pommi. Tätä tietoa ei maakunnan hallinto kuitenkaan edelleenkään ole vahvistanut. Ei pidä siis uskoa ihan kaikkea, mitä mediassa sanotaan.

Täällä Hampurissa oloni on kuitenkin vielä varsin turvallinen, vaikka iso kaupunkihan tämäkin on ja sellaisiin niitä iskuja yleensä tehdään. Asun onneksi tosi kaukana keskustasta (tänne lehmien keskelle terroristit tuskin kovin äkkiä eksyvät) enkä kulje esim. keskusrautatieaseman läpi kuin muutamia kertoja kuussa. Joka paikassa paasataan sitä, että pelolle ei saa antaa valtaa. Olen ihan samaa mieltä, mutta maalaisjärjen käyttö lienee sallittua? En siis menisi hengailemaan Hampurin asemalle johonkin isoon yleisötapahtumaan, en osallistuisi mielenosoitukseen ja pitäisin muutenkin keskustassa liikkuessani silmät auki. Ainakin nyt tuntuu tältä, pianhan nämä ajatukset taas muuttuvat neutraalimpaan suuntaan, kun rauhallinen aika (toivottavasti) jatkuu. Tosiasia on kuitenkin että hyvin pienenpieni murto-osa maailman ihmisistä koskaan osuu suoraan terrori-iskun tielle ja uhriksi, mutta ei se pelkokaan mukavalta tunnu.

Tämän kirjoituksen punainen lanka oli ihan vain pohtia ääneen tätä terrori-iskujen uhkaa, ei ainakaan pelästyttää ketään siellä koto-Suomessa. Täällä on kaikki minun ja mieheni kohdalla ihan samalla tavalla hyvin kuin ennenkin :)

-Marianna

5 kommenttia artikkeliin ”Uhkakuvia

 1. Kauheitahan nuo terrori-iskut ovat. Minä tosin nukun yöni rauhassa ja luotan tiedustelupalveluitten, Saksan Liittovaltion ja osavaltioitten poliisiin sekä GSG 9 :n (anti-terroriyksikkö; löytyy Wikikipediasta myös suomeksi) ammattitaitoon. Meillähän oli Saksassa 1970-luvulla terroristijärjestö RAF omasta takaa ja siksi tuo GSG 9 varta-vasten silloin perustettiin. Saksassa ”nukkuvien” terroristien puuhia seurataan . Tietenkään liittovaltion sisäministeri Thomas de Maizière ei voi kaikkea tietojaan julkisuudessa paljastaa, ja media yrittää nyhtää tiedonmuruja sieltä sun täältä. Ihmisten ei de Meiziéren mukaan tarvitse olla niin peloissaan, että eivät uskaltaisi käydä joulumarkkinoilla, konserteissa tai jalkapallopeleissä eli elää tavallista elämää. Eivät jihadistit voi pakottaa meitä taipumaan tahtoonsa kuten eivät RAF- terroristitkaan aikanaan voineet.
  Nukuin muuten kaksi viime yötä myrskyn takia huonosti ja on luvassa kolmas huonosti nukuttu myrsky-yö. Hyviä unia sinullekin. Toivottavasti eivät kattotiilit lennä Hampurissa.

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi! Osin ehkä tämä jännitys/pelko johtuu myös siitä, että en tunne Saksan systeemejä. Jos Suomessa on joku uhkakuva (ihan siis millainen tahansa) niin epävarmuutta helpottaa, kun ajattelee rationaalisesti, että onhan meillä tämä, tämä ja tämä turvasysteemi… Täällä en oikein tiedä mitä ne systeemit ovat. Ja onhan terroriuhka Euroopassa ollut ihan todellisuutta jo monta vuotta, tämä on taas nyt tällainen leimahdus.

   Noista lehdistä haluaisin muuten kysyä sinulta, kun en tiedä: mikä täällä Saksassa vastaisi riippumatonta/luotettavaa uutislähdettä? Että kun Suomessakin uutisissa on vähän eroa lukeeko Iltalehden etusivua vai Yle Uutisia, niin kertoisitko mitkä täällä ovat ”roskalehtiä” ja mihin voisi jopa uskoakin? :D

   Nukuin taas viime yönä tuulen ujelluksen vuoksi aika huonosti, ja siihen päälle alkoi (taas) flunssa. Meidän makuuhuoneen ikkuname on vielä vinokattoinen ja sade hakkaa siihen kovalla äänellä. Toivotaan, että sekä tuulet että terroristit pian laantuvat :)

   Tykkää

 2. Päivittäin ilmestyvistä bulevardilehdistä mainitsen Saksan laajuisesti ilmestyvän Bild ja paikallisen Hamburger Morgenpost, (jota en tosin tunne sen kummemin). Niillä on lukijakuntansa, joka tykkää pintapuolisista sensaatioista, ja suvaitsen epäillä lukijoitten lukutaidon tasoa. (Ken on kerran joutunut Bild´in hampaisiin, on menettänyt maineensa loppuelämäkseen, (melkein menettänyt maineensa, jos tunnustaa ostavansa ja lukevansa Bild- Zeitungia ).

  Hamburger Abendblatt ja Bergedorfer Zeitung näyttäisivät julkaisenvan luotettavia paikallisuutisia, mutta en tunne niitä.
  Päivittäin ilmestyvät Frankfurter Allgemeine ja Süddeutsche Zeitung ovat ykköslehtiä älymystöpiireissä, mutta sopivat myös tavallisen pulliaisen luettavaksi, kun haluaa monipuolista ja luotettavaa tietoa, samoin viikoittain ilmestyvä Die Zeit. Ne ovat myynnissä koko Saksassa, ja lukemista riittää runsaammin kuin töiltään ehtii.

  Viikoittain ilmestyvät kuvalehdet eli newsmagazin´it Spiegel ja Focus ovat kilpailijoita keskekään ja ykköslehtiä luotettavuudessa (Spiegelillä on myös TV-kanava),Stern´issä on vähemmän luettavaa, mutta enemmän kuvia. Kannattaa ostaa ainakin silloin tällöin.
  Lukemisiin!

  Tykkää

 3. Paluuviite: Pieni katsaus vuoteen 2016 |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s