Hallitus kaatuu?

Katselin tuossa iltani ratoksi Juha Sipilän tiedotustilaisuuden koskien sote-uudistusta ja sen läpivientiä. Tällä hetkellähän tilanne nyt on se, että jos kokoomus ei taivu Sipilän ja keskustan laatimaan ehdotukseen sotesta, niin Alexander Stubb saa lakeijoineen kenkää hallituksesta. Alun perin viimeinen deadline neuvottelujen loppuun saattamiseksi oli tänään, mutta nyt Sipilä on myöntynyt vielä jatkamaan pohdintaa aaamuun saakka, kunnes sitten auringon noustessa kävelee presidentin luo pyytämään hallituksen hajottamista.

Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että kiistaa ei ole ollut vain keskustan ajamasta 18 soten järjestämisalueesta vaan ”joka ikisestä esityksen lauseesta”. Tämä kertoo tietysti aiheen vaikeudesta ja puolueiden peräänantamattomuudesta, mutta kenties hieman myös pikkusieluisuudesta. Joka ikiselle hallituspuolueelle on päivänselvää, että tämä kymmenen vuotta vatvottu sote pitää saada valmiiksi. Kukaan ei kiistäne sitä, että kestävyysvaje pitää kuroa umpeen. Sekin on fakta että neuvotteluissa valtikkaa heiluttaa pääministeri eli keskustan Sipilä. Pääministeri on pääministeri ihan tietystä syystä.

Koko sinä aikana, kun olen politiikkaa edes jollain tasolla noteerannut ja seurannut, on Sipilä ainoa pääministereistä, joka todella lyö nyrkkiä pöytään ja pysyy kannassaan. Tällaisina aikoina kun koko Suomi on rotkon partaalla niin taloudellisesti kuin oikeastaan sosiaalisestikin, on jonkun johdettava laumaa ja sanottava että perkele, tämä päätetään nyt! (Joskin Sipilä lestadiolaisena tuskin sanoisi noin.) Tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoikin, että ei usko tämän asian kokoomuksen pyytämästä kahdesta lisäpäivästä muuttuvan miksikään, ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Sipilä on DI-toimitusjohtaja-miljonääri, mutta silti mielestäni kolmesta ässästä eniten jalat maassa. Sipilä on pääministeriksi valinnastaan lähtien ollut jämäkkä, suora, päättäväinen ja määrätietoinen. Joskus maata pitää johtaa kuten suuryritystä, vaikka tätä hänen tapaansa onkin kritisoitu. Sipilä ei voisi olla enempää oikeassa siinä, että kipeätkin päätökset pitää pystyä viemään maaliin. Sipilä tiedostaa myös sen, että häntä ei nyt välttämättä kiitellä, mutta jälkeenpäin kenties nämä jämäkät toimet huomataan oikeiksi. Sipilän luonne näkyy myös hänen tavassaan puhua medialle: olen katsonut muitakin hänen tiedotustilaisuuksiaan ja haastatteluitaan ja Sipilä eroaa monesta muusta johtavasta poliitikosta siinä, että hän vastaa aina kysymyksiin. Kun kysytään, tuleeko aluevero vai ei, hän sanoo kyllä tai ei. Kun kysytään mistä sotessa tapellaan, hän kertoo että kaikesta. Verratessa esimerkiksi edeltäjäänsä Jyrki Kataiseen (jos jätetään tynkä-pääministeri Stubb pois laskuista), on kiemurtelun, sivistyssanojen taakse piiloutumisen ja ympäripyöreiden ömmömmöö-vastausten määrä merkittävästi vähäisempi.

En nyt voi sanoa, että toivoisin hallituksen kaatuvan, vaikka Sipilä pitääkin sitä todennäköisenä. Toivon kuitenkin, että Sipilä pitää nyrkkinsä pöydässä ja jos kokoomus vielä aamulla vastustaa, niin Sipilä pitää sanansa ja hajottaa hallituksen. Minusta sekin olisi paljon parempi vaihtoehto kuin se munaton asioiden vetkuttelu, mitä Suomen politiikassa on viime vuosina totuttu näkemään.

-Marianna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s