Bloggaajien tulot

Vaikka julkkisten verotiedot eivät voisi minua vähempää kiinnostaa, niin yksi uutinen pomppasi silmiini uutisvirrasta (kun mm. Iltalehti on omistanut tänään koko nettisivunsa lähes pelkästään verotiedoille): Näin tienasivat tunnetut muotibloggaajat. Alla oleva taulukko on lainattu suoraan tuosta Iltalehden uutisesta, joka löytyy yllä olevasta linkistä.

Lähde: iltalehti.fi 2.11.2015

Lähde: Iltalehti.fi 2.11.2015

Näitä kuuluisien bloggaajien tuloja uutisoidaan aina välillä, ja ei niitä kyllä voi kuin vain ihmetellä. Tuosta ylläolevasta listasta useampiakin blogeja löytyy myös minun lukulistaltani. Täytyy sanoa että esimerkiksi Xenia Andersson Xenia´s day– blogista tekee kyllä ihan uskomatonta tiliä bloggaamisella. Toisaalta, tässä listassapa ne varmaan taitavat Suomesta ollakin, jotka elättävät itsensä bloggaamisella. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta usein näiden uutisten kyljessä on maininta siitä että vain kourallinen suomalaisbloggaajia pääsee todella huippuansioille.

En missään nimessä lähde huutelemaan sitä, että blogilla tienaaminen olisi helppoa. Blogeja on Suomeeen viimeisen alle kymmenen vuoden aikana ilmestynyt niin räjähdysmäinen määrä että erottuminen on todella hankalaa, saatikka sitten kerätä sellaisia lukijamääriä kuin tämän listan kärkipäässä oleville, joilla lukijoita on yli 50 000 kuukaudessa. Veikkaankin, että yksi syy näiden blogien menestyksen takana on se, että kirjoittajat ovat olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esim. Xenia ja Moumoun Iina ovat kirjoittaneet blogiaan reilusti yli viisi vuotta, ja alkaneet kerryttää lukijamääräänsä jo silloin kun lifestyle/muotiblogien määrän pystyi lähes laskemaan parin käden sormilla. He ovatkin blogimaailman pioneereja ja ”originaaleja”.

Tuolloin noiden blogien alussa varmaan mainokset blogeissa eivät olleet vielä mikään iso juttu, eikä blogiportaalejakaan minun tietääkseni ollut olemassa Suomessa. Sittemmin tilanne on muuttunut ihan hirveästi, ja ilmeisesti suuri osa bloggaajien tuloista on mainostuloja (yhteistyöpostaukset, mainoslinkit, bannerit jne). Ja varmasti osa heistä saa ihan kiinteää kuukausipalkkaakin. Nämä kaikki tiedot perustuvat ihan uutisten ja blogien itsejensä lukemiseen, kivenkovaa tietoa minulla ei ole, mutta eipä sillä tässä kohtaa ole niin väliäkään.

Oma blogini on tällainen pieni päiväkirjamainen sivusto, josta ystäväni ja sukulaiseni voivat seurata elämääni. Jo alusta lähtien ja edelleen oikomishoito-sivu on blogini eniten katsottu osio. Myös käsityöjutut näyttävät olevan suosittuja. En ole koskaan vakavasti ajatellutkaan, että minun blogistani tulisi mitenkään erityisen suosittu, saati että tekisin tällä rahaa. Eipä silti, mielelläni ansaitsisin kirjoittamalla rahaa mutta se ei taida olla ihan realistista. Keskityn siis jatkossakin tuottamaan sisältöä teille, tuttavani ja mikä jottei tuntemattomatkin :)

Silti on todella hienoa ja ihannoitavaa, että nämä tuon Iltalehden listaamat bloggaajat ansaitsevat hirveitä summia ja nauttivat suurta suosiota ihan vain bloggaamalla. Tällä viittaan siis siihen, että ei käydä kodin ulkopuolella töissä, ei tehdä ruumiillista työtä, työajat saa päättää itse ym. Olen niin kauan ja paljon lukenut blogeja että kirjoittajien antama käsitys siitä, että bloggaaminen todella on kovaa työtä, on mennyt perille. Kuitenkin ansio tulee kirjoittamalla ja kuvaamalla heidän omaa elämäänsä, asujaan, ruokiaa, matkojaan. Tavallaan olen sitä mieltä, että menkää hei oikeisiin töihin, mutta jos oikiksessa opiskeleva minun ikäiseni tyttö tienaa kotoa kirjoittelemalla melkein kolme kertaa enemmän kuin minä täyspäivätöissä, niin ei hän ole mitään väärin tehnyt. Hän on pelannut korttinsa taloudellista menestystä ajatellen oikein, ja siitä hatunnosto!

Eniten jotenkin ihmetyttää, että kuinka sisällöllisesti olemattomalla tuotteella voi ansaita niin paljon rahaa, ts. että mainostajat ovat valmiita maksamaan ja satsaamaan niin hirmuisesti resursseja näihin blogeihin. Välillä ajattelen että mitkähän tyhjäpäiset teinit näitä blogeja oikein lukevat ja kyselevät jokaisen kuvissa näkyneen villasormikkaan perään, mutta sitten katson peiliin ja totean, että itsehän minäkin päivästä toiseen palaan näihin höttöblogeihin (en tosin kysele villasormikkaiden perään). Ehkä sitten vain olen oikeasti niin sokea, että kuvittelen haluavani lukea jotain todella älyllisesti haastavaa ja kriittisesti kirjoitettua, ja sitten kuitenkin huokailen kotona ihanien sisustustyynyjen perään.

Saitteko pointtini tästä blogiasiasta? Vaikea selittää, kun olen tavallaan sekä puolesta että vastaan. Edelleen silti aion jatkaa näiden höttöblogien lukemista.

Menenkin tästä nyt katsomaan sinne peiliin, adios.

-Marianna

4 kommenttia artikkeliin ”Bloggaajien tulot

 1. Kyllä se ammattimainen bloggaaminen taitaa olla loppupeleissä niin kovvoo hommoo että itse tyydyn vaan kahteen omaan kotikutoiseen blogiini (toinen on Haikuja ja Kuvia ja postailen omani ja mahdollisesti muidenkin iloksi sitäsuntätäjuttuja. Ja jos ei aina hutsitakkaan mitään postata voin pitää taukoa taloudellisesti kärsimättä siitä mitenkään koska on vakituinen työ muuten josta tykkää. Nostan kyllä pipoa nuille huippuosaajabloggareille,hieno homma. Tämä sinunkin blogi ulkoasuineen ym on tosi hieno ja loppuun asti ajateltu.

  Tykkää

  • Totta joka sana. Kadehdin noissa huippubloggaajissa sitä, että he pääsevät noin koville ansioille eivätkä silti joudu nousemaan joka aamu kuudelta, jököttämään huonossa työasennossa, lähtemään töihin rankkasateessakin… Mutta tiedostan senkin, että on henkisesti raskasta koeta velvollisuutta raportoida KAIKKI ja potea huonoa omatuntoa, jos ei viikkoon jaksakaan postata. Julkisuutta en kaipaa vähääkään, en haluaisi ”myydä” elämääni.

   Kiitos kauniista palautteestasi! :) Jatketaan me päivätöissämme ja minä käyn kurkkaamassa nuo sinun blogisi myös.

   Tykkää

 2. Ehkä se ongelmallisin juttu blogeissa, joilla tienataan riihikuivaa, on se, että kaikissa ei ole tarpeeksi selvästi esillä mainokset ja yrityksiltä saadut lahjoitukset. Eli esim. jos kauneusblogissa arvostellaan jotain tuotetta sellaiselta yritykseltä, joka kenties tukee bloggaajaa, niin kuinka neutraali ja kriittinen arvostelu voi silloin olla? Ostokäyttäytymiseen joidenkin blogien arvioinneilla voi olla merkittäväkin vaikutus.

  Toisaalta tähän samaan sortuvat jotkut lehdetkin. Esimerkiksi naistenlehdissä näkyy koko aukeaman mainoksia, jotka on toteutettu lehtiartikkeli-tyyliin. Vain pieni ”mainos”-painatus näkyy yleensä oikeassa yläkulmassa.

  Sitten tuo ”sisällöllisesti olemattomalla tuotteella”… Joskus pitäisi tutkia, kuinka iso osa nykyisistä tuotteista kuuluu tuohon kategoriaan (kyynikkona heittäisin, että väh. 75 %). Aika on otollinen konsulteille ja tyhjille mainoslauseille. :D

  Toisaalta pistin minäkin juuri Eurojackpotin vetämään. Helppoa rahaa kun olisi aina kiva saada ja paljon…

  Tykkää

  • Tämä todellakin on iso juttu ja siitä puhutaankin blogeissa (ja uutisissa) paljon. Asiaa vaikeuttaa myös se, että kun blogiskene on niin uusi alue, niin lainsäädäntö laahaa pahasti perässä. Bloggaajien kannalta neutraalius on kyseenalaista, toisaalta maalaisjärjellä on helppo ymmärtää että jos saat ilmaiseksi kassillisen kosmetiikkaa tai 500€:n käsilaukun niin kukapa siitä ei haluaisi kehua ja kirjoitella ylistyspostausta? Mutta taas jos jätät kertomatta ja kirjoittamatta ja esiinnyt blogissa laukun kanssa, se on piilomainontaa. Sen sentään laki kieltää. Minua ainakaan henkilökohtaisesti eivät lainkaan häiritse merkinnät *laukku saatu blogilahjana tms., vaikka jotkut bloggaajat eivät niitä halua käyttää.

   En yhtään vastusta tuota ehdottamaasi 75% tyhjäpäistä tuotetta! :D Vaikka minäkin tässä vain höpötän mitä olenkaan tehnyt ja mitä olen syönyt, niin ero on siinä että minulle (valitettavasti) ei kukaan maksa siitä penniäkään, ja toiset saavat samasta 80 000€/vuosi. On se vaan niin väärin :D

   p.s. minäkin pelasin viime viikolla Eurojackpotia…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s