Speicherstadt

Hallo pienen kirjoitustauon jälkeen! Paussiin oli käytännön syynä se, että olen ollut ihan hirmuisessa flunssassa nyt kaksi viikkoa ja lähinnä maannut sängyssä yskien/sohvalla nyhjöttäen. Lisäksi ensimmäiset vieraat Suomesta saapuivat sunnuntaina piristämään syksyämme tänne Hampuriin, ja heidän kanssaan touhutessa meni tiiviisti tämän viikon alkupuoli. Nyt vieraat ovat lähteneet kotimatkalle, flunssa alkaa jo hiukan taittua (sain viime yönä jopa nukuttua yskimiseltäni) ja kuvia ja juttuja on ehtinyt kertyä tänne blogiin jaettavaksi.

Ystäväpariskuntamme ihanan pikku tyttönsä kanssa tulivat siis sunnuntaina lentäen Bremeniin, josta mieheni kanssa heidät haimme. Pääsin ensimmäistä kertaa autobaanallekin, olin onneksi itse pelkääjän paikalle ja sai siinä hiukan pelätäkin… Ei niinkään siksi että kuski olisi ollut huono, päinvastoin mieheni on ihan loistokuski, sen sijaan kanssa-autoilijoiden riehakas meno oli kyllä niin hurjaa katseltavaa että oksat pois. Autobahnhan tarkoittaa siis ihan moottoritietä mutta käytän nimitystä nyt siinä yhteydessä, että tuolla tiellä ei ollut nopeusrajoitusta. Muuten täällä on pääasiassa 80-120 km rajoitukset, moottoritiellä sään ja ruuhkan mukaan vaihdellen. Bremeniin pääsee Hampurista suoraa baanaa ja hiukan Hampurin ulkopuolella nopeuslätkät vain katoavat ja siellä saa sitten päästää niin lujaa kuin hermot kestävät. Me ajoimme 120 km/h ja siitä huolimatta sisimmällä kaistalla meitä ohiteltiin meidän silmissämme luodin nopeudella – siitä voi siis päätellä, että kuinka lujaa noiden muiden täytyy ajaa, kun mekin päästelimme ihan kunnon kilsat mittarissa.

Pääsimme kuitenkin lentokentälle ja takaisin varsin sujuvasti ja yhtenä kappaleena ja vieraiden lento oli sujunut kivasti. 2,5- vuotias Kampsu oli ekaa kertaa lentokoneessa ja hiukan oli jännittänyt, mutta lopulta kaikki oli sujunut hienosti :)

Speicherstadt

Neljä päivää ystävien kanssa sujahtivat ohi nopeasti! Kiertelimme kaupunkia, shoppailimme ja miehet poikkesivat Berliinissä autobisneksiä tekemässä. Ystävillämme oli lentoliput vain tänne suuntaan, takaisin lähdettiin neljällä pyörällä. Auton ostaminen Saksasta on suomalaisittain ihan mielenkiintoinen juttu, tosin verovapaa tuonti poistui vuodenvaihteessa joten niin huimaa säästöä diilistä ei enää saa kuin ennen, mutta sopivan hintaluokan auto kyllä edelleen kannattaa täältä hakea. Koko prosessin läpi kahlattuamme tiedämme nyt itsekin paremmin, miten homma toimii. Auton osto olisi meilläkin kiikarissa ensi vuoden puolella, jos vain rahat kerkiävät. Sen voin kuitenkin sanoa, että samaa järjetöntä toimistoissa istumista tämä auton rekisteröintikin vaatii kuin aiemminkin olemme kokeneet.

Kaupungin kauneutta ihastellessa otimme alkuviikolla suunnaksi Speicherstadtin, josta vilautin kuvaa Instagramissa. Tarkoitus oli mennä käymään miniatyyrimaailmassa, jonne itsekin olen halunnut mennä koko täällä olemisen ajan. Kuten on tullut todettua, niin Hampurissa ei vissiin tätä jonotusasiaa hallita oikein ollenkaan. Miniatyyrimaailmassa oli tosi paljon ruuhkaa ja ovelta meidät ohjattiinkin ikkunattomaan huoneeseen parinkymmenen muun vieraan kanssa. Siellä hetken seisoskeltuamme opas tuli esittelemään tietokoneen näytöltä kaavakuvaa, kuinka näyttely on nyt täynnä ja näytössä näkyi sitten jonotusaika jokaiselle päivän tunnille. Tuolla hetkellä jonotus oli noin 90 minuuttia (!) jonka jälkeen olisi sitten päässyt vasta sisään tupaten täynnä olevaan näyttelyyn. Tämän tiedonannon jälkeen meidät ohjattiin taas toiseen jonotustilaan, jossa sai ostaa kahvia, olutta tms. viihdykettä. Jotkut ihan tosiaan jäivät sinne odottelemaan, me emme todellakaan. Vielä sekavammaksi touhun teki se, että siinä ihmetellessämme oppaat tulivat tarjoamaan jotain jonon ohitus- lippuja samalle illalle… Koko touhu oli taas kerran niin helkkarin ihmeellistä että lähdimme litomaan ja käpystelemään kohti keskustaa.

IMG-20151016-WA0003

IMG-20151016-WA0004

Speicherstadt on Hampurin uuden satama-alueen eli Hafencityn yhteydessä sijaitseva kaupunginosa. Speicherstadt eli varastokaupunki (speichern=varastoida, tallettaa) on saanut nimensä siitä, että 1800-1900- luvuilla kyseisellä alueella varastoitiin satamassa kuljetettavia kauppatavaroita, sekä vienti- että tuontituotteita. Speicherstadtin ja Hafencityn välissä kulkee Elben kanaali, jota pitkin sitten lautoilla ja laivoilla kuljetettiin tavarat varastorakennuksiin. Kun ystäviemme kanssa lähinnä kävelimme alueen poikki, niin paikka jäi vähän kaivelemaan mieltäni. Siispä lähdimme tänään mieheni kanssa uudemman kerran ihan ajan kanssa tuonne sataman nurkille. Varsinaisena maalina oli Speicherstadtmuseo, jossa esiteltiin laveasti kaupunginosan mielenkiintoista historiaa. Alla oleva kuva on lainattu Quartier Magazinilta, koska halusin näyttää millainen se Speicherstadtin systeemi olikaan. Tuossa kanaalissa siis mentiin pienillä kipposilla ja tavarat lastattiin suoraan korkeiden tiilirakennusten seinistä avautuvista ovista sisään taloihin. Kauppatavaraa kuten pähkinöitä, kahvia ja kautsua vinssattiin aina kymppikerrokseen asti!

Speicherstadt

Speicherstadt

Olin ihan lumoutunut Speicherstadtin historiasta, alue on hirmuisen kaunis ja tarinat sen takana tosi mielenkiintoisia. Tuolla museossa oli vähän harmillista se, että näyttelyn osista oli vain lyhyet tiivistelmät englanniksi. Minä sain kyllä saksastakin selvää ihan hyvin, mutta miehelleni kieli tuotti vähän enemmän vaikeuksia. Onneksi esineet puhuivat kyllä puolestaan ilman selitystäkin :) Niin ja muuten, museo tietenkin sijaitsi yhdessä Speicherstadtin komeista kortteleista toistasataa vuotta vanhassa tiilitalossa.

Speicherstadt

Speicherstadt

Yllä olevassa kuvassa on esitelty erilaisia solmuja, joita varastoinnissa säkkien, vinssien ym. sitomiseen käytettiin. Partiolaisena tunnistin suurimman osan, mutta läheskään kaikkia en enää osaisi tehdä lonkalta! :D Alla taas oli hauska pikku yksityiskohta: yhteen vanhaan varastolaatikkoon oli tehty kurkistusikkunallinen varastomiehen ”nukkekoti”. Perspektiivistä sen verran, että esimerkiksi tuo sängyn vieressä kiikkuva lyhty oli noin peukalonpääni kokoinen.

Speicherstadt

Speicherstadt

Museo oli käymisen arvoinen kohde eikä sisäänpääsykään meiltä kahdelta maksanut kuin kuusi euroa, kun minä sain taas opiskelija-alennuksen. Tallustelimme vielä museokäynnin jälkeen pitkin kanaalin rantaa, vaikka satoikin ihan kaatamalla vettä. Täällä Hampurissa näyttää siltä, että sää on joko tai. Kauniina päivänä aurinko hellii ja maisema on mitä kaunein, sitten taas sadepäivänä todellakin tulee vettä kuin saavista kaataen aamusta iltaan (kuten tänään). Olen ottanut saamistani neuvoista vaarin ja ostanut näissä kuvissa näkyvän tuulen- ja vedenpitävän takin. Taisi olla syksyn paras ostos, tähän mennessä takki on palvellut tosi hyvin. Täälläkin alkaa syksy kylmentyä aika lailla, ja paksua huivia ja hanskoja tarvitaan ulkona liikkuessa. Seuraavana ostoslistalla on pipo. Talvitakkinikin pitäisi olla jo matkalla tänne Saksaan, appiukkoni sen kiltisti koto-Suomesta pisti postiin.

Speicherstadt

Speicherstadt

Taudista huolimatta on ollut tosi mukava viikko. Kyllä vain rakkaiden ihmisten vierailu lämmittää mieltä pitkäksi aikaa ♥ Erityisesti tuo pikkupuppe toi kyllä iloa ja hymyä moneksi päiväksi. Ja pianhan sitä onkin joulu ja pääsee itsekin kotonurkille tapaamaan muitakin tuttuja! Vieraiden lähdön jälkeen tunsin ensimmäisen ihan todellisen koti-ikävän pistoksen rinnassa. Vaikka viihdyn täällä erinomaisesti niin kaikkia rakkaita on kyllä ikävä ihan päivittäin. Onneksi Skype lievittää tuskaa ja yhteydenpito on muutenkin helppoa ja mutkatonta. Ja onhan tuo kaikkein rakkain tyyppi kuitenkin kanssani täällä :)

-Marianna

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Speicherstadt

  1. Paluuviite: Erilaista sunnuntaitekemistä |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s