Hampurin nähtävyydet

En voi ainakaan ihan vielä esitellä mitään kovin kattavaa pakettia siitä, mitä Hampurissa kannattaisi nähdä. Tänään tulee täyteen tasan neljä viikkoa täällä asumista, ja keskustaan saakka olen ehtinyt ehkä keskimäärin kerran viikossa. Aiemmin tälle viikolle suunnittelemani käynti kaupunginmuseoon toteutui vihdoin tänään, ja museo todellakin oli näkemisen arvoinen paikka!

Aamu piti tietenkin aloittaa kahvittelulla. Olen miettinyt täällä rahankäyttöäni erityisesti siitä näkökulmasta, että kuinka paljon sitä tulee kaadettua rahaa näihin kahvilassa istumisiin/take-away-kuppeihin. Vähän turhan paljon. Se vaan on jotenkin niin kiva istuskella söpöissä kahviloissa tai ihkusti kävellä pahvikuppi kädessä kaupungilla, tietteks? ;) Olen pitänyt tällä viikolla herkkujen vähennys-viikkoa, koska muuten makean syönti lähtisi ihan käsistä. Kolme päivää jo sinnittelin varsin pienellä sokerimäärällä ja nyt viikonlopun alun kunniaksi palkitsin itseni tällä kakun lohkareella. Katsotaan, kuinka tämä sokerin vähennyslinja jatkuu tulevalla viikolla…

Hampurin nähtävyydet

Hampurin nähtävyydet

Hampurin nähtävyydet

Hampurin nähtävyydet

Viime kerrasta viisastuneena menimme kaupunkiin autolla, mutta tiesimme että joutuisimme jättämään auton aika kauaksi museosta. En tiedä, oliko omalla autolla meneminen sen järkevämpi ratkaisu kuin edellinen junalla sompailu, koska jumituimme moottoritielle ihan totaalisesti noin puolessavälissä matkaa. Oikeastaan näihin hirveisiin ruuhkiin alkaa jo tottua, kun melkein joka automatkalla saa könöttää jossain. Nytkin matelimme yhtä sadan metrin pätkää 20 minuuttia. Parkkeeraaminen on täällä parkkihalleihin hieman halvempaa kuin Suomessa, ja monien kauppakeskusten liikkeet tarjoavat asiakkailleen joko ilmaista parkkeerausta tai alennusta parkkimaksusta. Nytkin ajoimme Saturn- ketjun (paikallinen Gigantti) parkkihalliin, ja pois tullessamme mieheni kävi ostamassa Saturnista nappikuulokkeet, jotka olivat olleet hankintalistalla jo pidempään (eivätkä kyllä maksaneetkaan kuin 10€). Saimme sitten ostoksen mukana parkin alennuksella 1€/h.

Kävellessämme keskustan halki kohti Hampurin kaupunginmuseota, ehdimme toki ottamaan myös vähän asukuvia… Nämä uljaat pylväät taustalla taisivat olla Deutsche Bankin rappusilla.

IMG_4914

IMG_4917-001

Hampurin nähtävyydet

IMG_4923

Museo löytyi lopulta ja kävimme sisään. Onneksi vastaanotossa virkailija keksi kysyä, että onko meillä mitään alennuskortteja, minun opiskelijakortillani sain näet -50% alea! Normaali lipun hinta tosin oli vain 9€, joten ei tuo kallis reissu ollut. Museo itsessään on jo todella kaunis rakennus, ja siellä oli vaihtuvien näyttelyiden lisäksi pysyviä näyttelyitä. Me kiersimme museota noin puolitoista tuntia ja ehdimme katsoa ainakin sotanäyttelyn (molemmat maailmansodat), juutalaiset Hampurissa- näyttelyn, Hampuri keskiajalla (tämän kävimme aika nopeasti läpi) sekä Hampuri teollisen vallankumouksen jälkeen (tai jotain sinne päin). Minusta kiinnostavimmat osastot olivat tuo sotanäyttely sekä tuo aikakausista uudempi, joka sijoittui jonnekin 1800-1900- luvuille. Ja jos nyt on faktoja pielessä niin saa korjata, kuten viimeksi kerroin niin nämä reaaliaineet kuten historia eivät ole mikään vahvin alueeni…

Hampurin nähtävyydet

Yllä olevassa kuvassa en ole puhelimessa, vaan kuuntelen infonauhaa tuollaisesta ison kännykän kokoisesta laitteesta. Ne kuuluivat lipun hintaan ja olivat tosi kätevät. Olen joskus muissakin museoissa noita nähnyt mutta en ole tainnut itse käyttää. Kysyin heti tiskillä, että ovathan infotaulut myös englanniksi, koska mieheni ei ole saksassa kovin hyvä ja kyllä minultakin aika paljon menisi ohi historiallisesta tekstistä. Eipä hätää, kaikki löytyi englanniksi, myös kuuntelunauhat. Nauhalta selostuksi oli tosi näppärä ja mielenkiintoinen kuunnella. Olimme liikkeellä perjantai-aamupäivänä ja museossa ei ollut lisäksemme kuin muutamia vierailijoita.

Alla olevassa kuvassa on purkka-automaatti jostain 1950-luvun tienoilta. 5 penningillä sai yhden kugelin eli palleron!

Hampurin nähtävyydet

Museossa huomasi, että näyttelyt oli todella huolella ja isolla rahalla koottuja. Itse museo oli todella suuri, emme ehtineet/jaksaneet edes kiertää kaikkia näyttelyitä. Esillä olleet kuvat, taulut, esineet ja muut eivät olleet vain tylsästi seinillä kehyksissä tai vitriineissä vaan monin kohdin näyttelyyn pääsi ”sukeltamaan sisään” ja esimerkiksi vanhan ajan huoneissa sai kävellä, istua tuoleille jne. Muutenkin rekonstruktiot olivat melko realistisen ja autenttisen näköisiä. Alla olevat huoneet esittävät apteekkia, 60-luvun olohuonetta ja keittiötä.

Hampurin nähtävyydet

Hampurin nähtävyydet

Aloitin tuossa viikolla lukemaan 500-sivuista Death in Hamburg (kuolema Hampurissa)- kirjaa, jota meille koulusta suositeltiin. Hurjasta nimestään huolimatta kirja ei kerro murhan suunnittelusta vaan kolerasta, joka jylläsi Hampurissa 1800-1900- luvun vaihteessa teilaten kuudessa viikossa melkein kymmenen tuhatta ihmistä. Kansanterveydellisesti tuolla epidemialla oli suuria vaikutuksia mm. hygienian ja ympäristöterveydenhuollon kehitykseen. Aihe liittyy siis varsin kiinteästi opiskeluuni ja kirja onkin kyllä todella mielenkiintoinen. En ole sitä kovin pitkälle vielä ehtinyt lukea (englanniksi lukeminen on muutenkin vähän hidasta), mutta oli kiva huomata kuinka museossa tuli vastaan samoja juttuja mitä kirjasta olen lukenut. Mm. Hampurin suuri tulva oli varsin mielenkiintoiselle tavalla esitetty näyttelyssä, ja tuosta vedenpaisumuksesta puhuttiin myös kirjassa.

Museossa oli monissa saleissa näytillä miniatyyrejä kaupungista, ja ne olivat aika vaikuttavan näköisiä. Näiden perinteisempien museotavaroiden lisäksi kaupunginmuseossa oli varsin hienoilla tavoilla käytetty multimediaa apuna mm. älytaulujen ja videoiden avulla. Paljon oli luonnollisesti kuvattu satama- ja laiva-aiheita, koska onhan Hampuri ollut (ja on edelleen) varsin merkittävä hansakaupunki. Esillä oli mm. tuo alimmassa kuvassa näkyvä ”pienois”malli purjelaivasta. Ja tämä ei edes ollut se kaikkein suurin! Lisäksi yhdessä salissa pääsi sisään yks-yhteen-kokoiseen laivaan, jossa oli hyttejä, keittiö, komentosilta sun muuta.

Hampurin nähtävyydet

Hampurin nähtävyydet

Museo oli tähän astisista jutuista täällä Hampurissa ehdottomasti mielenkiintoisin, ja sanoisin jopa että ehkä hienoin museo, jossa olen käynyt. Erityiskiitos menee huolella rakennettuihin rekonstruktioihin sekä siisteyteen ja siihen, ettei kaikkea tarvinnut toljottaa vain lasivitriiniin päin. Kun ystäviäni tulee käymään niin vien heidät ehdottomasti tähän museoon sekä samoin tosi mielenkiintoinen oli lääketieteen museo, jossa vierailimme koulusta päin viime viikolla.

Hampurin nähtävyydet- listani on vielä aika lyhyt, mutta esittelen niitä kyllä täällä blogissa sitä mukaa kun vierailen paikoissa. Nyt listalla tulossa on ainakin raatihuone, Saint Michaelis- kirkko ja Reeperbahn, johon pääsen tutustumaan jo huomenna! Törmäsin vuokranantajiimme tuossa pihalla kotiin tullessa, ja he ylen ystävällisestä tarjoutuivat näyttämään meille kaupunkia. J ja B ovat supersosiaalisia ja hirmuisen avuliaita, ja me jäyhät suomalaiset vaikutamme heidän mielestään varmaan tuhottoman tylsiltä. Lisäksi he ihan hirveästi haluaisivat aina auttaa meitä (kaikessa!), ja meillä taas on vähän sellainen ei tartte auttaa-asenne :D

Tulipa taas tarinoitua. Kertokaa muuten, ovatko postaukseni teistä liian pitkiä? Ihan pelkkä kyllä tai ei riittää. Ajattelen usein, että pitäisi yrittää tehdä napakampia juttuja, mutta kun on niin paljon kerrottavaa ja hirveästi kuvia, joita haluan teille esitellä :)

-Marianna

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Hampurin nähtävyydet

  1. Paluuviite: Erilaista sunnuntaitekemistä |

  2. Paluuviite: U-Boot 995 |

  3. Paluuviite: Miniloma Berliinissä |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s