Liikenteessä Hampurissa

Viikonloppu se saapui tännekin. Tosin se ei meidän normaalista elostamme ihan kauheasti eroa, koska minun kouluaikatauluni on nyt orientointiviikkojen aikaan hyvin löysä ja mieheni on vielä virallisesti kesälomalla. Aikaa meillä siis on, mutta kyllä se on ihan mukavasti täällä kulunutkin! :) Olemme paljolti käyskennelleet ja ihmetelleet vaan, mutta myös ihan ottaneet kontaktia harrastuksiin ja hoitaneet käytännön asioita. Mieheni kävi pelaamassa jääkiekkoa ja sai jo kiinnityksen venäläiseen harrastekiekkoporukkaan, minä taas sompailin uimahalliin todetakseni, että ihan samalla lailla siellä homma toimii kuin Suomessakin. Saunasta vain olisi joutunut maksamaan 15€ (!) ja niin kovasti kuin saunaa kaipaankin, niin tuo hinta on kyllä yksistä löylyistä turhan kova. Mutta ei hätää, jatkamme kyllä etsimistä. Ihan jouluun asti en millään malta kyllä odottaa, että saisin löylyteltyä.

Olemme enimmäkseen hoitaneet asioita ja kaupassa käyntiä tuossa Bergedorfissa, joka on kyllä kiva paikka. Sehän oli siis tosiaan se meidän lähikeskustamme. Täällä kuten aika monissa isoissa kaupungeissa, on omia ”keskustojaan” eri kaupunginosissa. Bergedorf näyttäisi karkeasti arvioiden, ööh, Seinäjoen keskustan kokoiselta (?). Olen kyllä aina todella huono arvioimaan mitään, joten suhtautukaa tähän varauksella :D Nämä tämän postauksen kuvat ovat kuitenkin ihan Hamburg mittestä eli kaupungin ydinkeskustasta.

Hampri keskusta

Hampuri keskusta

IMG_4736-2

Kuten näkyy niin nämä viime päivät ovat olleet täällä aika harmaita, välillä ropisee vettä ja pilvet roikkuvat taivaalla. Toisaalta sitten taas esimerkiksi tänään paistoi kauniisti aurinko päivällä ja lämmintä taisi olla parikymmentä. Ilmat ovat olleet oikein kivat, vaikka meitä vähän etukäteen peloteltiin sadesäällä. Sitäkin kyllä varmaan tässä syksyn mittaan vielä nähdään…

Currywust Hamburg

IMG_4726-2

Hampuri raatihuone

Hampuri raatihuone

Yllä olevissa kuvissa näkyy muutama kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä eli yksi monista, monista currywurst- kojuista sekä raatihuone. Tuossa nimenomaisessa currywurst- kojussa piipahdimme ekana Erasmus-päivänä kaupunkikierroksellamme. Tehtävänä oli etsiä tämä kuuluisa makkarakoju ja päästä sisään keittiöön, ja tulla siellä kuvatuksi makkaran kanssa. Minä olin ihan että no way, ei meitä sinne sisään päästetä mutta makkaranmyyjät olivat todella auliita ja päästivät joukkueemme jäsenet sisään poseeraamaan wurstin kanssa! :D Täällä Saksassa jokaisella bundeslandilla on ilmeisesti oma nimikkomakkara, ja täällä Hampurissa se on currywurst, eli currymakkara. Olen sitä kerran maistanut ja se oli oikein hyvää, voin suositella!

Rathaus eli raatihuone on sitten tuo korea pytinki ylempänä. Meillä olisi toissapäivänä ollut tuonne sekä yhteen kuuluisimmista kirkoista, Saint Micheliin opastettu kierros koulun puolesta, mutta minulla oli niin kova päänsärky että jouduin jättämään sen väliin :( Noh, pitää mennä mieheni kanssa sitten joskus vierailemaan molemmissa.

IMG_4731-2

IMG_4732-2

Nämä kuvat ovat aivan ydinkeskustassa lilluvan Alster-suvannon rannalta. Alster ei ole mikään kirkasvetisen kaunis, vaan ennemminkin aika ruskeavetinen ja likaiselta haiseva :D Oletteko muuten huomanneet matkustellessanne, että todella monissa maissa on useissa paikoissa viemärin/pahanhajuisen veden lemua? Aloin tätä tuossa männä päivänä ajattelemaan, kun täälläkin aina joissain kohdin tulee nenään aika paha katukaivon haju tai juuri tällainen likavetinen joki tuoksahtaa. Suomessa tätä ongelmaa en ole missään havainnut (?). Kaikista pahin minun kokemuksissani on ollut Malesia, jossa kadulla kävellessä monesti roiskahti löysän katulaatan alta p*skanhajuista liejua nilkoille… Yöh.

Hampuri keskusta

IMG_4734-2

IMG_4733-2

Keskustaan menimme Bergedorfista junalla. Juna on täällä superkätevä ja Bergedorf – keskusta- väliä pääsee kymmenen minuutin välein myöhälle iltaan asti. Meillä on täällä oma auto, joka on kyllä asuinpaikkamme vuoksi ihan ehdoton. Jos asuisimme lähempänä Bergedorfin keskustaa niin sitten ehkä ei, mutta täältä Neuengammen peltoperukoilta on sen verran matkaa vähän joka paikkaan, kauppaan ja sivistykseen, että auto on pakko olla. Keskustaan en hingu sompailemaan autolla, mutta muutaman päivänä olen täällä kyllä ajanut autoa. Mikäpä siinä, hyvin samanlaista senon kuin Suomessakin. Tiemerkinnät, liikennevalot jne. tuskin eroavat kotopuolen vastaavista.

Liikennekulttuuri taasen täällä on kyllä hieman erilainen. Kaistaa vaihdetaan todella huolettomasti ja sellaisilla tavoilla, jotka Suomessa saisivat töötit laulamaan… Lisäksi ylinopeutta ajaa varmaan ainakin puolet tiellä liikkujista. Erityisesti tuossa moottoritiellä (joka ei siis ole rajoitukseton autobaana) meidät ohitetaan järjestään, vaikka ajamme rajoituksen mukaan 120 km/h. Sivumennen sanoen kun tuo satakaksikymppiä on täällä isolla tiellä perusrajoitus, niin kyllä tuntuu 80 km/h etanan matelulta…Kuinkahan siihen enää Suomessa sopeutuu :D Sen verran vielä sanon, että vaikka täällä on kovia nopeuksia ja ihmeellisiä kaistojen välillä liikkumisia niin erityisen vaaralliselta liikenne ei täällä tunnu. Esimerkiksi kaistan vaihtajille annetaan poikkeuksetta tilaa hyvin joustavasti. Ihmiset ovat tottuneet tämän kaltaiseen ajotyyliin, ja se on ihan fine.

Hampuri keskusta

Hampuri keskusta

Uusi nahkatakkini on kasvanut päälleni kiinni.

Liikkumistamme täällä helpottaa nyt sekin, että kävimme tänään ostamassa polkupyörät! Olemme nukkuneet joka aamu yhdeksään-puoli kymmeneen mutta tänä aamuna kello herätti seitsemältä ja sompailimme aamukahdeksaksi Bergedorfiin pyöräkirppikselle. Suonissani virtaa käytettyjen pyörien superostajan veri ja sainkin mielestäni meille hyvän diilin venäläis-saksalaiselta myyjältä, miesten ja naisten 21-vaihteiset pyörät yhteenä 80€. Mitään uutta tai priimaa pyörät eivät ole, mutta kelpo pelit eteenpäin kulkemiseen. Kävimme iltapäivällä testilenkillä ja hyvin rullasi!

Nyt saunankaipuussa lämpimään suihkuun ja sitten viettämään railakasta lauantai-iltaa viinilasillisen ja Netflixin kanssa. Tsüsch!

-Marianna

8 kommenttia artikkeliin ”Liikenteessä Hampurissa

 1. Moikka! Näitä sun kokemuksia Hampurista on kiva lukea ja muistella omaa vaihtariaikaa siellä! :) tosta saunasta tuli mieleen, että Hampurin suomalaisella merimieskirkolla on sauna, jonne varaamalla ajan pääsee! Kannattaa ottaa sinne yhteyttä, jos löylyn kaipuu on suuri. Sieltä saa myös suomalaisia tuotteita ja tapaa muita suomalaisia, jos tulee ikävä kotimaata. Sijaitasee aika lähellä pääkirkko St. Michaelista, netistä löytyy tarkemmet yhteystiedot :)

  Tykkää

  • Moi! Kiva kun oot mukana lukemassa! Mä sain ennen tänne tuloa sulta hyviä ajatuksia ja vinkkejä, ja sama näköjään jatkuu – tää tieto saunasta on oikea lifesaver :D Aina sitä sanotaan että poissaollessa sitä nyt NIIN sitten kaivataan saunaa, mutta mä kyllä ihan oikeastikin hingun löylyyn ;) Täytyy ehdottomasti ottaa yhteys tonne merimieskirkolle!

   Tykkää

 2. Hei! Kiva lukea opiskeluistasi ja olemisistasi Hampurissa. Hampuri on minulle sellainen tuntematon paikka, jossa olen pari kertaa vaihtanut junaa ja lukemattomia kertoja ajanut ohi A 1 moottoritietä. joskus sen läpi A 7 moottoritietä Elbtunnelin kautta ( ei kivaa: ruuhkaa), korkeintaan tankannut, syönyt ja pari kertaa yöpynyt Stillhornissa Raststättellä. Pakkaa olemaan kiirus pohjoiseen tai etelään. Eipä sitä edes osaisi kuvitella, että siinä on noin kiva paikka kuin tuo Bergedorf ihan lähellä, jos ajaa ulos moottoritieltä. Jotkut kehuvat kovasti Hampuria, toisille se on kylmä ja ihmiset jäykkiä. Minua huvittaa kovasti tuo Bergedorfin nimi. Se viittaa vuoristokylään, mutta ei taida ihan sitä tarkoittaa, vaan juontuu kaiketi jostakin muusta (alasaksin?) sanasta. Joo, tuo 15 € taitaa olla yleinen hinta saunakerrasta. Ja sitten varoitus: saksalaiset kylpevät yhdessä (vieraat) miehet ja naiset ellei erikseen mainita, mutta siihen tottuu. En muistanut varoittaa serkkua eikä hän ole vieläkään 8 vuoden jälkeen toipunut järkytyksestä. Autsch! :o

  Tykkää

  • Heippa, ja kiva kun olet tykännyt blogistani! Minä en ollut koskaan tätä reissua ennen käynyt Hampurissa, vain kerran Bremenissä ja kerron Frankfurt am Mainissa. Miehelleni kaupunki oli tuttu yhdeltä työreissulta, eli aika randomilla lähdimme liikenteeseen.. Pääsyy tähän valintaan oli se, että opinnot täällä ovat minulle sopivimpia Erasmus-ohjelman tarjonnasta.
   Minulla ei siksikään ollut oikein mitään ennakkokäsitystä, muuta kuin sitten se että vuokraemännän kanssa spostitellessa hän mainitsi useaan kertaan, että täällä on märkää ja tuulista ;) Tuo mennyt Suomen kesäkin oli kyllä säiden puolesta niin kurja että en usko meille tulevan shokkia.. Tosin olemme olleet täällä vasta viikon ja sen aikana säät ovat suosineet.

   Bergedorf on tosiaan mielestäni oikein symppis ja kiva paikka, ja meidän näkökulmastamme käytännöllinenkin koska sieltä löytyy virastoja, postia, jne. palveluita, joten meidän ei tarvitse joka juttua varten lähteä keskustaan (siellä kuulemma ruuhkat esim. Einwohneramtissa ovat vielä potenssiin viisi).

   Mietin uimahalliin mennessäni, että onkohan sauna todella (alaston) sekasauna. En kuitenkaan sitten päätynyt menemään sinne hinnan vuoksi muutenkaan, mutta ehkä nyt vielä harkitsisin uudelleen… :D

   Tykkää

 3. Oman expat-vuoden aikana eteläisessä Saksassa saunan kaipuu kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin, että päädyin paikalliseen uimahalliin jossa mainostettiin olevan myös ns. saunamaailma. Oli höyrysaunaa, turkkilaista saunaa jne. ja myös suomalainen sauna. Sielläkin kaikki, miehet ja naiset, saunoivat yhdessä sekasaunoissa. Ja suomalaisessa saunassa ei saanut missään nimessä itse heittää löylyä kiukaalle, vaan joku kone ”automaatti” kippasi vettä kerran puolessa tunnissa kiukaalle! Käynti ko. paikassa jäi tuohon yhteen kertaan.

  Tykkää

  • Samantapainen monen saunan keskittymä oli tuossakin uimahallissa tarjolla, jossa minä kävin. En kuitenkaan olisi välittänyt muusta kuin suomalaisesta saunasta, turkkilainen höyrykylpy ei ole minun juttuni… Siksipä en viitsinytkään maksaa tuota 15€ saunaan pääsystä. Vaikka jos se olisi ollut tuollainen kuin sinun kuvaamasi, niin ehkä parempikin että jäi väliin.

   Tykkää

 4. Alko naurattaa, kun kirjotit, että suonissa virtaa vanhojen pyörien ostajan veri, tuo ei varmaan kaikille avaudu, mutta meikäläistä se huvitti suunnattomasti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s