Ympäristöön tutustumista

Tänään ekan päivän sekoilun jälkeen olen jo hiukan (ja siis ihan todella vain hiukan) päässyt Hampurin makuun. Aamusta kävimme mieheni kanssa tuossa Bergedorfin keskustassa kaupoilla hakemassa muutamaa juttua, jotka jäivät tai jätettiin kotiin. Tuohon jäivät-osastoon kuuluu tähän mennessä ainakin minun valikoitu lankakokoelmani, kaikki takkini päälläni ollutta lukuunottamatta sekä telkkarin kaukosäädin. Noh, ei hätä ole tämän näköinen… Lisäksi vielä varustelusta puuttuu ainakin kahvinkeitin ja mikro, ne jätimme ihan tarkoituksella pois kuormasta koska autoon ei lopuksi meinannut mahtua enää tulitikkuakaan.

Olen kovasti aina kauppareissulla yrittänyt katsoa että millaisia ne hinnat Suomeen verrattuna sitten ovatkaan. Ruokien hinnoissa on heittelyä ihan jo kauppojen välilläkin, vaikka ihan parin kauppareissun perusteella en nyt lähde vielä tekemään sen syvempää analyysiä. Ekan illan REWE-marketissa ruokien ja kulutustavaran hinnat olivat ihan Suomen Prisma-tasoa, tänään taas Aldi-marketissa (kuulemma Lidlin ”edeltäjä”) hinnat taas olivat jopa Suomen Lidliäkin edullisemmat. Hinnan lisäksi luonnollisesti laadulla on väliä, esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat olleet nyt todella hyviä ja laadukkaita (ei homeisia seassa, sopivan kypsiä jne). Lisäksi täällä on hedelmiä hyvä valikoima, itse tykkään mm. erilaisista nektariineista ja persikoista ja niitä löytyikin Aldista useampaa sorttia. Ostoskeskuksessa pidin myös silmäni auki ja sieltä löytyikin mansikoita 1€/litra. Sivumennen sanoen heinä-elokuussa taisin Suomessa upottaa mansikoihin noin sata euroa, laskeskelin summaa kerran bussissa kotiin lähtiessä. Tein itselleni tavan napata mansikkarasia torimyyjältä 2-3 kertaa viikossa töistä lähtiessäni. Tällä Saksan hinnalla olisin säästänyt pitkän pennin.. :D Noh, vielä en ole ehtinyt noita marjoja maistaa joten annan tuomioni niistä myöhemmin.

Bergedorf

Ostosreissun maisemia Bergedorfissa

Lupasin laittaa kuvia tästä asuintalostamme, ja tänään kun vuokranantajat olivat töissä niin nappasin kännykällä pari otosta. Kun vain jaksaisin kuljettaa kameraa mukana joka paikkaan, niin saisi tännekin vielä vähän parempaa kuvamatskua. Jotenkin se kännykkäkameran käyttö on vain niin paljon helpompaa…

IMG-20150907-WA0003-2

IMG-20150907-WA0004-2

Tässä näkyy hyvin se, mistä eilen kerroin eli tuo punatiilisten talojen dominanssi. Näissä kuvissa ei näykään meidän asumuksemme, mutta yllä olevista kuvista jälkimmäinen selittää tilannetta ehkä parhaiten: vuokranantajiemme talossa on kolme erillistä rakennusta, jotka ovat kaikki hieman limittäin toisiinsa nähden. Sisätiloista siis pääsee toisiin rakennuksiin ihan sulavasti. Yllä olevassa kuvassa näkyy näistä rakennuksista kaksi, ja niiden takana on sitten vielä samanlainen kolmas jonka yläkerrassa me asumme. Meidän alapuolellamme on autotalli, tekninen tila (pyykkitupa/remppahuone) ja makuuhuoneemme nurkka on vuokranantajien ruokailutilan päällä. Vähän vaikea selittää, koska heidän talonsa todella on melko erikoisen muotoinen pohjapiirrustukseltaan.

Noista ym. kuvista alemmassa näkyvät myös aurinkopaneelit. Lienee sanomattakin selvää että Saksassa ollaan ekologisuudessa Suomea todella paljon edellä. Täällä aurinkopaneelit ovat ihan normaali näky ja tässä meidänkin asuinalueellamme ainakin puolella taloista on katolla paneelit. Tuulivoimaloita näkyy pellon takana vähän joka suunnalla ja lisäksi tässä meidän asuintalossamme kerätään sadevesi talteen ja sillä huuhdotaan vessat. J:llä ja B:llä on myös jätteenkeräys tosi kivasti neljään eri astiaan: bio, seka, paperi ja ongelmajäte. Pullot kierrätetään kuten Suomessa panttisysteemillä. Minun sisäinen vihreyteni täällä suorastaan kujertaa ilosta, ihanaa kun arjessa on ajateltu ympäristöystävällisyyttä näin paljon. Meidän vuokranantajillemmekin tämä asia tuntuu olevan ihan itsestäänselvä ja normaali osa arkea. Siksipä siitä ei tarvitsekaan tehdä sen kummempaa numeroa. Sanottakoon toki sekin, että eihän Suomessa esim. aurinkokeräimillä saada samanlaisia energiamääriä talteen kuin täällä, kun aurinkoa on pitkin vuotta huomattavasti enemmän. Eli ihan yksipiippuinen ei tämä asia ole, mutta tulee täällä ainakin itselle tosi hyvä mieli kun ympäristön kuormitus on pienempi.

Tänään minulla oli muuten eka koulupäivä! Ohjelmassa oli pelkästään Meet & Greet eli ihan tutustumisjuttu ja pientä infoa, huomenna homma jatkuu kaupunkisuunnistuksen merkeissä. Koko HAW Hampurin vaihtariporukka oli koolla ja meitä olikin laskujeni mukaan yhteensä reilu sata . Muutamia suomalaisiakin minun lisäkseni :) Kerron koulujutuista myöhemmin enemmän, tämä päivä oli tosiaan pieni pintaraapaisu ja aloituslaukaus. Varsinaiset luennot alkavat vasta kolmen viikon kuluttua.

HAW Hamburg Berliner tor

HAW Hampurin päärakennus keskustakampuksella. Tämä EI ole minun pääasiallinen koulurakennukseni.

Onnistuin jopa sompailemaan itseni keskustasta kotiin julkisilla. Mennessäni mieheni vei minut autolla, iltapäivällä palatessa hyppäsin junaan ja matkasin parikymmentä minuuttia tänne Bergedorfin perukoille. Menin yhden pysäkin väärään suuntaankin, mutta se nyt oli odotettavissa… Tajusin asian heti junan liikkuessa ja vaihdoin sitten seuraavalla asemalla. As simple as that.

Hamburg Hauptbahnhof

Hampurin päärautatieasema (kännykkäkuvaan tuli joku ihme värivirhe, älkää häiriintykö sinisyydestä ;)

Tällaista tänään! Kotiin tullessa pöydässä odotti lämmin ruoka, näin sen pitäisikin mennä. ;) Väsy alkaa taas jo painaa, huomenna kohti uusia juttuja. Tähän mennessä ei suuremmin ole ollut ikävä muuta kuin saunaa. Voi että, kun saisi nytkin mennä löylyttelemään! Koti-Suomessa kävimme saunassa lähes joka ilta joten vieroitusoireet ovat ihan todellisia, uskokaa pois.

-Marianna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s