Partioleirillä

Koko viime viikonloppu hurahti siis partioleirillä. Olen viimeiset kaksi vuotta ollut lippukuntamme apulaislippukunnanjohtaja, kakkonen eli lippukunnanjohtajamme oikea käsi. Yhteistyömme sujui nämä vuodet aivan loistavasti, mutta vaikka partio onkin mahtava harrastus niin se vaatii kyllä paljon aikaa ja vaivannäköä tekijöiltään. Meidän lippukuntamme on pieni ja aktiivisten touhuajien määrä valitettavasti on vain vähentynyt vuosien mittaan. Minulle tämä kuluva vuosi on kahdeskymmenes, liityin partioon seitsemänvuotiaana vuonna 1995. En ole koskaan vakavissani miettinyt lopettamista. Pienenä sudenpentuna ja vartiolaisena kaikki tekeminen oli niin jännää ja kivaa, ja koska olen kotoisin maalta ja perheessäni elettiin ”maalaiselämää” niin kaikki metsässä touhuaminen, rakentelu ja remuaminen oli lapsena parasta mitä tiesin. Jo 14-vuotiaana ajauduin vetämään omaa ryhmää eli laumaa kahden ystäväni kanssa. Tuohon aikaan oli sama ongelma kuin nykyäänkin, että johtajista on jatkuva pula joten aika nuoretkin laitettiin vetäjiksi. Toisaalta yksi partion keskeisistä arvoista on antaa vastuuta nuorillekin, ja toiminnan ydin on juuri siinä että nuoret ohjaavat nuoria ja lapsia. Selvisimme hommasta ihan hienosti tuolloin, ja ainakin yksi vedettävistäni on vielä partiossa ;)

Varsinaisesti johtajaikään tullessani aloin olla mukana lippukunnan johtajiston ja hallituksen toiminnassa. Joitakin vuosia sitten kaikkien lippukuntien piti muuttua ry:ksi ja tämä toi mukanaan melko lailla lisää byrokratiaa ja paperipartiota. Olen oikeastaan ihan tykännyt tästä kokoustamisestakin, mutta kerrankin kun väänsimme lippukunnanjohtajamme kanssa EU-tukihakemusta, niin niiden paperipinojen ja allekirjoitusten metsästämisen keskellä kyllä mietin, että tämäkö sitä partiota nyt sitten on… Saimme kuitenkin EU-tuella ostettua mm. uusia telttoja ja muita varusteita joten sikäli homma kannatti.

Meidän lippukunnassamme järjestetään leiri kaksi kertaa vuodessa, kesällä ja talvella. Tämän vuoden talvileirin pääjehuna oli minä ja yksi toinen johtaja. Suunnittelimme leirin selviytyjät-teemalla, ja ainakin lasten riemunkiljahduksista päätellen oli oikein onnistunut leiri :)

Minä itse leirin alkaessa leiripaikkamme eteisessä. Kuva on vähän sumea, kun puhelimeni ei tajua peilin kautta, että mihin pitäisi tarkentaa.

IMG_20150306_171229 – Kopio

Selviytyjät- teeman mukaisesti teimme leiritunnuksekseksi puffi-huivin, johon liimattiin huopakirjaimista leirin nimi. IMG_20150306_191231 – Kopio IMG_20150306_191248 – KopioMietimme leirin toisen suunnittelijan kanssa, että tietävätköhän nämä nykyajan lapsukaiset edes, mikä Selviytyjät on! Silloin kun minä olin leiriläisten ikäinen, noin 10-vuotias, niin Selviytyjät oli juuri alkanut ja se oli tosi kiinnostava ja iso juttu, taisipa olla ihan ensimmäisiä telkkarista tulleista reality-ohjelmia. Sittemmin ohjelma on minun silmissäni jo kärsinyt hieman inflaatiota, mutta se Jeff Probst vain näyttää vuodesta toiseen samalta khakipaidassaan.

IMG_20150307_093630 – Kopio

Jos yhtään katsoitte säätiedotuksia tai vilkaisitte viikonloppuna ulos, niin siellähän oli MÄRKÄÄ. Koko leirin kaikki lapset olivat totaalisen uitettuja, koska luonnollisesti olimme suurimman osan ajasta pihalla. Onneksi näköjään kaikki olivat lukeneet leirikirjeen kunnolla ja vaihtovaatteita näytti olevan mukana reilusti. Jokaisen tunninkin ulkona remuamisen jälkeen ei kuitenkaan voinut kaivaa rinkasta uusia toppahousuja, joten virittelimme leiripaikalle saliin kuivausnaruja, joista tässä näkyy vain pieni osa :) IMG_20150306_203409 – Kopio IMG_20150306_203352 – KopioIltaa kohden alkoi lisäksi märkien tumppujen ja sukkien määrä lisääntyä, ja virittelimme niille vielä omia telineitä. Onneksi tuossa kuvissa näkyvässä salissa on monta isoa muuria, joita lämmitimme ja saimmekin sitten ihan kivasti varusteet kuivattua. Varjopuolena vain oli se, että salissa alkoi olla aika lailla kuuma.. Ekan yön nukuimme sisällä ja silloin oli kyllä lapsilla lämpimät oltavat, me johtajat olimme kaukaa viisaita ja menimme vähän viileämpään osaan leiripaikkana toimivaa vanhaa juna-asemaa nukkumaan.

Lapsilla on ilmeisesti koulussa ollut viime aikoina jonkinlaista akrobatia-opetusta, kun vähän väliä joku alkoi rakentaa ihmispyramidia ja muuta kekkulointia. Joka leirillä on aina joku ”juttu”, tänä vuonna se oli tämä akrobatia.  IMG_20150307_085905 – KopioParasta partiossa on tietenkin loistava porukka, aikuisia ja lapsia. Nämä muut johtajat ovat sellaisia tyyppejä, että heidän kanssa viihtyy vuodesta toiseen. Ei kai sitä samaa harrastusta ehkä niin helposti jatkaisi 20 vuotta jolleivat harrastuskaverit (tai -ystävät) olisi loistotyyppejä. Olemme tunteneet toisemme sen kaksikymmentä vuotta ja viettäneet lukemattomia päiviä, öitä, märkiä telttaleirejä ja hikisiä kesäpäiviä yhdessä ja hitsautuneet loistojengiksi. Nämä ihmiset ovat sellaisia, että heille ei tarvitse esittää mitään ja he hyväksyvät minut sellaisena kuin olen. Niisk, olette te ihania!

Alla oleva kuva kiteyttää hienosti yhteistoimintamme hengen: Teemu yrittää tehdä porakoneen kanssa töitä, kun Laura ja Alisa seisovat vieressä kahvikupit kourassa ja huutelevat neuvoja. Tsemppaus ennen kaikkea! IMG_20150307_104604 – Kopio Aina leiriruuankaan ei tarvitse olla tylsää makaroonilaatikkoa tai kinkkukiusausta (vaikka hyviä nekin ovat). Tällä leirillä mm. paistoimme kaksi kertaa pannaria ja teimme trangialla popcornia. Huomaa popcorn-kuvassa, että Antti ottaa lepoa keittiön penkillä teltan pystytyksen jälkeen. IMG_20150307_151047 – KopioLeiripaikkanamme toimii tosiaan vanha juna-asema, jonka omistaa paikallinen kyläyhdistys. Saamme loisia paikalla ilmaiseksi, mikä on kyllä maailman hienoin juttu. Yritämme sitten joka käänteessä auttaa ja tukea kyläseuraa minkä kerkiämme. Lisäksi juna-asema on tällaiseen partiotarkoitukseen kertakaikkisen loistava ja tarkoituksenmukainen paikka. Asemalla on ihanaa vanhaa tunnelmaa, joka ei ole kadonnut edes muutaman vuoden takaisen remontin myötä. Tilaa on hyvin ja keittiökin toimii hienosti meidän tarkoituksessamme.

Leirillä osa ruuasta tehdään itse ulkona trangialla tai nuotiolla, mutta suurin osa tulee lapsille tarjottuna, tällä kertaa kokkina toimimme me johtajat ja lisäksi lämpimät ruuat ulkoistettiin vanhemmilleni, jotka asuvat ihan lähellä ja auliisti kuskasivat keitokset meille leirille. IMG_20150307_153225 – KopioToinen leiriyö menikin sitten puolijoukkueteltassa. Lämpötila oli tällä kertaa aika ideaali, ulkona oli suojakeli (tämä ei kyllä ollut mitenkään kovin ideaalia), ja kamiina jaksoi lämmittää telttaa ihan sopivasti. Yleensä päätä palelee ja jalat hikoavat, niin tälläkin kertaa mutta pärjäsin silti t-paidalla, kalsareilla ja ilman sukkia koko yön. Ostin viime vuonna uuden talvimakuupussin ja kyllä kannatti, ovat telttayötkin olleet sen jälkeen vähän mukavampia.

Armeijasta tutut kipinävuorot jaetaan meilläkin aina telttaöiksi. Vuorot arvotaan, tällä kertaa sain suht armeliaan vuoron yhdestä kahteen. Vielä leirillä nukuin ihan surkeasti, molempina öinä ehkä viisi tuntia. Tuona toisena yönäkin pyörin makuupussissa omaan kipinävuorooni asti ja nukahdin vasta kolmen maissa, kun Antin kipinä alkoi. Aamulla heräsinkin siihen, että tyynyni on vesilätäkössä. Oi partion riemua. IMG_20150308_011115 – KopioYllä vielä kuva kipinävuorossa teltassa hohtavasta ainoasta valosta eli myrskylyhdystä. Vaikka olenkin nyt päättänyt ottaa tämän vuoden kevyemmin, vähän kuin partio-välivuoden kannalta, niin kyllä taas leirillä muisti, että miksi tämä on niin hieno harrastus. Ei ehtinyt paljoa viikonlopun aikana murehtimaan häitä, opiskeluja, töitä tai yhtään mitään muutakaan stressin aiheita. Vaikka olikin aika hektistä ohjata 16-päistä lapsilaumaa kolme päivää niin oli se vaan antoisaa ja tavallaan siis myös hermolepoa. Seuraavaa leiriä odotellessa… :)

-Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s